Η Παναγία η Καστριώτισσα, γνωστή ως Κουμπελίδικη. Είναι η μοναδική εκκλησία της Καστοριάς με τρούλο και σε αυτόν οφείλει την ονομασία "Κουμπελίδικη", από τη λέξη "κουμπές", που σημαίνει τρούλος. Είναι ένα από τα σημαντικότερα βυζαντινά μνημεία της Μακεδονίας και χρονολογείται από στα μέσα του 9ου αιώνα ή τα μέσα του 10ου αιώνα. Στο μεγαλύτερό του μέρος ο κυρίως ναός και ο εσωνάρθηκας διασώζει πολύ καλής ποιότητας διάκοσμο, που χρονολογείται στην περίοδο 1260-1280.
Ο Άγιος Στέφανος, ένας από τους αρχαιότερους ναούς της πόλης, είναι κτισμένος σε ένα ύψωμα ανάμεσα στις δύο παραδοσιακές συνοικίες της Καστοριάς, το Απόζαρι και το Ντολτσό. Η ανέγερσή του ανάγεται στα μέσα του 9ου αιώνα ή το αργότερο στο 900. Στο νάρθηκα της εκκλησίας υπάρχει μία εκτεταμένη σύνθεση της Δευτέρας Παρουσίας, η αρχαιότερη του ελλαδικού χώρου.
Ο Ταξιάρχης Μητροπόλεως, μικρή τρίκλιτη βασιλική με νάρθηκα, που χρονολογείται στον 10ο αι., έχει πολυσήμαντη αξία τόσο για την παλαιότητά του, όσο και για τις αρχικές τοιχογραφίες του. Οι παραστάσεις αυτές, αν και φθαρμένες από την πολυκαιρία, είναι σημαντικές για τη μελέτη της τέχνης της μεσοβυζαντινής περιόδου.
Οι Άγιοι Ανάργυροι, στη βόρεια πλευρά της Καστοριάς, σε ένα ύψωμα επάνω από τη διατηρητέα συνοικία του Απόζαρι, κατάγραφος με εξαιρετικές τοιχογραφίες, έργο σπουδαίων ζωγράφων. Είναι τρίκλιτη βασιλική με νάρθηκα και με αρχική κάλυψη από τρεις καμάρες. Χρονολογείται από το δεύτερο μισό του 10ου αιώνα ή το πρώτο μισό του 11ου αιώνα. Είναι ο μοναδικός ναός στην Καστοριά που έχει μαρμάρινο διάκοσμο, αμφικιόνια, επίκρανα και περιθυρώματα με ποικίλα ανάγλυφα σ΄όλες τις πύλες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.