Ετικέτες

Παρασκευή 22 Μαρτίου 2019

ΟΙ ΜΗΝΕΣ

Από πού πήραν οι μήνες   το όνομά τους;



ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ : Πήρε το όνομά του από τον διπρόσωπο θεό των Ρωμαίων, τον Ιανό (Janus). Ο Ιανός συμβόλιζε την αρχή και το τέλος.Στην λαϊκή παράδοση αναφέρεται και ως Γενάρης, Πρωτάρης, Καλαντάρης, Μεσοχείμωνας.

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ : Πήρε το όνομά του  από το Februare που σημαίνει κάθαρση και αυτό διότι οι Ρωμαίοι τότε καθάριζαν σπίτια, πόλεις και τη γη τους σε συνδυασμό με θρησκευτικές εκδηλώσεις. Επίσης ήταν αφιερωμένος στον καταχθόνιο θεό Φέβρουο και στους νεκρούς.Ονομάζεται Φλεβάρης, Κουτσοφλέβαρος, επειδή έχει λιγότερες μέρες και Κλαδευτής.
ΜΑΡΤΙΟΣ : Κατά το αρχαίο ρωμαϊκό ημερολόγιο ήταν ο πρώτος μήνας του χρόνου και ήταν  αφιερωμένος στον θεό Μαρς δηλαδή τον Άρη θεό του πολέμου. Ονομάζεται Παλουκοκαύτης και Γδάρτης.

ΑΠΡΙΛΙΟΣ : Το όνομά του προέρχεται από το λατινικό ρήμα aperio που σημαίνει «ανοίγω» γιατί τότε ανοίγει ο καιρός και ανθίζουν τα λουλούδια. Ήταν αφιερωμένος στην θεά Αφροδίτη. Ονομάζεται και Λαμπριάτης, Αϊγιωργίτης, Τριανταφυλλιάς.
ΜΑΪΟΣ : Ο πέμπτος μήνας του χρόνου πήρε το όνομά του από την ρωμαϊκή θεότητα Maja (Μάγια). Το όνομα Maja προήλθε από τη λέξη Μαία (τροφός) τη μητέρα του θεού Ερμή στον οποίο ήταν αφιερωμένος. Ονομάζεται Μάης, και Κερασάρης, 
ΙΟΥΝΙΟΣ : Πήρε το όνομά του από τη θεά Juno (Ήρα), σύζυγο του Δία, προστάτιδα του οίκου και του γάμου. Το πιο γνωστό παρατσούκλι του είναι Θεριστής γιατί τότε γίνεται ο θερισμός και Άι – Γιαννίτης λόγω της γιορτής του Ιωάννη του Προδρόμου στις 24.
ΙΟΥΛΙΟΣ : Είναι αφιερωμένος στον Ιούλιο Καίσαρα. Τον λέμε και Αλωνάρη γιατί τότε αλώνιζαν και Άι – Λιάτης γιατί στις 20 γιορτάζουμε τον Προφήτη Ηλία.
ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ : Ο Αύγουστος οφείλει το όνομά του στον αυτοκράτορα Οκταβιανό ο οποίος τιμήθηκε από την Σύγκλητο με το προσωνύμιο Αύγουστος που σημαίνει σεβαστός.
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ : Ο Σεπτέμβριος κατείχε την έβδομη θέση στη σειρά των μηνών, όπως δείχνει και το όνομά του καθώς septem στα λατινικά σημαίνει επτά.
ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ : Από την λέξη octo που σημαίνει οκτώ πήρε ο Οκτώβριος το όνομά του μια και στο παλαιό ρωμαϊκό ημερολόγιο ήταν ο όγδοος μήνας. Το 46 π.Χ. με την αλλαγή του ημερολογίου έγινε ο δέκατος μήνας αλλά κράτησε το όνομά του.
ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ : Είναι ο ενδέκατος μήνας του έτους σύμφωνα με το τωρινό ημερολόγιο, αλλά κατά το παλαιό ρωμαϊκό ημερολόγιο ήταν ο ένατος μήνας γι αυτό και το όνομά του προέρχεται από τον αριθμό εννέα που στα λατινικά είναι novem.
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ : Ο τελευταίος μήνας του έτους, ο πρώτος του χειμώνα, ο δέκατος του παλιού ρωμαϊκού ημερολογίου από όπου πήρε και το όνομά του. Decem στα λατινικά είναι το δέκα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.