Ετικέτες

Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2020

Παραδοσιακό πάτημα σταφυλιών

Παραδοσιακό πάτημα σταφυλιών





Ο μούστος είναι ο χυμός που παράγεται από το  πάτημα των σταφυλιών του κλήματος Παίρνει το χρώμα του από τις χρωστικές ουσίες του φλοιού των σταφυλιών, οπότε μπορεί να είναι λευκωπός έως ερυθρός, με υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα. Χρησιμοποιείται για την παραγωγή διαφόρων προϊόντων, όπως του κρασιού  μετά από αλκοολική ζύμωση, καθώς και παραδοσιακών προϊόντων όπως το πετιμέζι, τη μουσταλευριά, τα μουστοκούλουρα, την πετιμεζόπιτα.




Πετιμέζι ονομάζεται το παχύρρευστο προϊόν από το μούστο των σταφυλιών μετά από βράσιμο, χωρίς προηγούμενη ζύμωση. 

Πώς φτιάχνεται το πετιμέζι;







Τα μουστοκούλουρα παράγονται με βασικό υλικό το μούστο από τα τέλη Αυγούστου έως τις αρχές Δεκεμβρίου, ή με πετιμέζι ολόκληρο τον χρόνο. Είναι σκούρα, τραγανά και αρωματικά. 


Η Μουσταλευριά είναι μια κρέμα. Όπως το όνομά της δηλώνει, γίνεται από μούστο και αλεύρι.  Η αρχαία Κρητική μουσταλευριά χύνεται σε ένα δίσκο, κόβεται σε σχήμα μπακλαβά, στεγνώνει κάτω από τον ήλιο και διατηρείται σε μεγάλα πήλινα βάζα για το χειμώνα.


Πετιμεζόπιτα, είναι μια πικάντικη πίτα με βασικό υλικό το πετιμέζι. 




ΠΗΓΗ:el.wikipedia.org




[Λεξικό Τριανταφυλλίδη]
πορσελάνη η [porseláni]  : 1. γεώδες λευκό ορυκτό που υαλοποιημένο χρησιμοποιείται στην κατασκευή ειδών κεραμικής: Πιάτο / σκεύος / σερβίτσιο / κομψοτέχνημα από ~. || Συνθετική ~, ουσία που χρησιμοποιείται στο σφράγισμα των δοντιών. ~ ηλεκτροτεχνίας, σκληρή πορσελάνη που χρησιμοποιείται ως μονωτικό υλικό. 2. αντικείμενο, σκεύος από πορσελάνη: Έχει κάτι υπέροχες πορσελάνες στο σπίτι του.

γεώδες: αυτό που έχει πολύ χώμα (χωμάτινο) ή που αποτελείται από χώμα


ΠΗΓΗ:http://www.greek-language.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.