Ετικέτες

Πέμπτη 5 Μαΐου 2022

 Λευκός Πύργος



Λευκός Πύργος ΚΛΙΚ

3D Αναπαράσταση Λευκού Πύργου, Θεσσαλονίκη,

αρχές 20ου αιώνα


Όνομα: ΛΕΥΚΟΣ ΠΥΡΓΟΣ
Πού βρισκεται: Στην παραλία της Θεσσαλονίκης

Πότε και για ποιο λόγο χτίστηκεείναι οχυρωματικό έργο οθωμανικής κατασκευής του 15ου αιώνα (χτίστηκε πιθανόν μεταξύ 1450-70).

Ποια είναι η ιστορία του: Η σημερινή μορφή του πύργου αντικατέστησε βυζαντινή οχύρωση του 12ου αιώνα, για να χρησιμοποιηθεί στη συνέχεια ως κατάλυμα φρουράς Γενίτσαρων και ως φυλακή θανατοποινιτών.

Στην αρχή ονομαζόταν Πύργος του Λέοντος, όπως αναφέρει τουρκική επιγραφή του 1535-1536. Από τον 17ο αιώνα και μετά ονομαζόταν ανεπίσημα Φρούριο της Καλαμαριάς  και Πύργος των Γενιτσάρων. Μετά την διάλυση του τάγματος των Γενιτσάρων το 1826 αποκτά το όνομα Kanli-Kule, δηλαδή Πύργος του Αίματος λόγω των σφαγών των Γενιτσάρων.
Το σύγχρονο όνομά του φαίνεται να το πήρε όταν ένας Εβραίος κατάδικος, ο Nathan Guidili, τον ασβέστωσε με αντάλλαγμα την ελευθερία του, το 1891. Μέχρι το 1912 ο χριστιανικός πληθυσμός συνεχίζει να τον αναφέρει Πύργο του Αίματος, ενώ ο εβραϊκός υιοθετεί το Λευκός Πύργος, που υιοθετούν και οι Τούρκοι.

Η γενική εντύπωση που δημιουργεί: Σήμερα θεωρείται χαρακτηριστικό μνημείο ( το σύμβολο της πόλης) της Θεσσαλονίκης και είναι ό,τι έχει σωθεί από την κατεδαφισμένη οθωμανική οχύρωση της πόλη.

Τα χαρακτηριστικά της αρχιτεκτονικής του  - η εξωτερική του εμφάνιση  - οι χώροι (εξωτερικά, εσωτερικά): Ο Λευκός Πύργος είναι κυλινδρική κατασκευή με ύψος 33,9 μέτρα, διάμετρο 22,7 μέτρα και περίμετρο 70 μέτρα.

Έχει έξι ορόφους, οι οποίοι επικοινωνούν με εσωτερικό κλιμακοστάσιο, το οποίο ελίσσεται κοχλιωτά και σε επαφή με τον εξωτερικό τοίχο. Με αυτό τον τρόπο, σε κάθε όροφο υπάρχει μια κεντρική κυκλική αίθουσα διαμέτρου 8,5 μέτρων, με την οποία επικοινωνούν μικρότερα τετράπλευρα δωμάτια, ανοιγμένα στο πάχος του εξωτερικού τοίχου.
Ο έκτος όροφος έχει μόνο κεντρική αίθουσα και έξω από αυτήν ένα δώμα με θέα του τοπίου γύρω από τον πύργο. Η ύπαρξη τουαλετών, τζακιών και αγωγών καπνού υποδηλώνει πως ο πύργος προοριζόταν όχι μόνο ως αμυντικό έργο αλλά και για στρατιωτικό κατάλυμα.

Σήμερα: Σήμερα λειτουργεί ως μουσείο και είναι ένα από τα πιο γνωστά κτίσματα-σύμβολα πόλεων στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.