Ετικέτες

Πέμπτη 19 Απριλίου 2018

Ένα βιβλίο που σε ταξιδεύει (3)

Από το βορρά κατευθυνόμαστε στο Νότο και πάμε στο νησί των Ιπποτών!! 

Ρόδος: Από πού να πήρε το όνομά της;





Γιατί το λένε νησί των Ιπποτών;

 
Το 1309 το νησί πουλήθηκε στο τάγμα των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη της Ιερουσαλήμ. Το τάγμα ίδρυσε την έδρα του στη Ρόδο και απέκτησε κατά την χρονική περίοδο αυτή ηγετικό ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο.
Κατά την διάρκεια της παραμονής των Ιπποτών στη Ρόδο, οι οχυρώσεις επεκτάθηκαν, εκσυγχρονίσθηκαν και συνεχώς ενισχύονταν. Ένα νοσοκομείο, ένα παλάτι, αρκετές εκκλησίες ήταν ορισμένα από τα πολλά δημόσια κτίρια τα οποία ανεγέρθηκαν την εποχή αυτή.  Οι περισσότεροι από τους δρόμους της Μεσαιωνικής πόλης συμπίπτουν με τους δρόμους της αρχαίας πόλης. Στο ψηλότερο σημείο του Κάστρου των Ιπποτών βρίσκεται το εντυπωσιακό Παλάτι των Μεγάλων Μαγίστρων, ο επιβλητικός όγκος του οποίου, καθώς δεσπόζει πάνω στην Παλιά Πόλη της Ρόδου μαγνητίζει τα βλέμματα απ΄ όποιο σημείο κι αν το κοιτάξεις.















Το 1522 η Ρόδος πέρασε στα χέρια των Τούρκων. Με την τουρκική κατάκτηση η Ρόδος έμεινε υπόδουλη για τέσσερις αιώνες έως το 1912 οπότε και κατελήφθη από τους Ιταλούς. 

Μια γεύση από το νησί ...

 

Κολοσσός της Ρόδου

 Ο Κολοσσός της Ρόδου θεωρείται ως ένα από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου. Ήταν ένα τεράστιο σε διαστάσεις άγαλμα το οποίο απεικόνιζε τον θεό Απόλλωνα το οποίο κατασκεύασε ο Λίνδιος γλύπτης και μηχανικός  Χάρης και χρειάστηκε 12 χρόνια. Ο Χάρης ήταν μαθητής του περίφημου γλύπτη Λύσιππου, γνωστού για τις προτομές του Μ. Αλεξάνδρου.

Σύμφωνα με τον θρύλο, τον 4ο αιώνα π.Χ. ο θεός Απόλλωνας έσωσε τον λαό της  Ρόδου από μία επίμονη πολιορκία του Μακεδόνα στρατηγού Δημήτριου του Πολιορκητή. Ως έκφραση ευγνωμοσύνης προς τον  προστάτη  τους, οι Ρόδιοι ανήγειραν τον Κολοσσό, ένα γιγαντιαίο μπρούτζινο άγαλμα, που υψωνόταν περίπου 33 μέτρα πάνω από το μαρμάρινο  βάθρο του.

 Δυστυχώς, όμως, το   222 π.Χ.     περίπου 60 χρόνια μετά τα αποκαλυπτήρια, ο Κολοσσός κατέρρευσε, καθώς τα γόνατά του τσακίστηκαν από ένα σεισμό. Σήμερα δεν ξέρουμε πώς ακριβώς ήταν ή πώς στεκόταν ο Κολοσσός, έτσι όλες οι αναπαραστάσεις του είναι απλώς υποθέσεις...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.