Σπήλαιο Λασκώ - Γαλλία Το σπήλαιο Λασκώ είναι ένα από τα πλέον σημαντικά σπήλαια με παλαιολιθικής εποχής τοιχογραφίες
ιδιαίτερα διακρινόμενες όχι μόνον ως προς τον αριθμό τους αλλά και ως
προς την αισθητική τους. Έχει αποκληθεί η "Καπέλα Σιξτίνα των
τοιχογραφιών", "Βερσαλίες της Προϊστορίας" και "Γαλλική Αλταμίρα"από το 1979, έχουν χαρακτηριστεί ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO.
Βραχογραφίες σπήλαιο Αλταμίρα - Ισπανία
Στην Ελλάδα
Μπορεί
να μας εντυπωσίασαν οι παλιές βραχογραφίες που βρέθηκαν στα Πυρηναία
(Ισπανία και Γαλλία), γιατί είχαν ωραία σχέδια και χρώματα.Υπολογίστηκε
ότι είναι τουλάχιστον 35.000 ετών.
Όμως
οι βραχογραφίες που βρέθηκαν στην Ελλάδα είναι κατά πολλούς ερευνητές
και επιστήμονες εκατοντάδων χιλιάδων ετών. Μπορεί να είναι πιο
πρωτόγονες, πιο ασαφείς, αλλά αυτό ακριβώς είναι εκείνο που μαρτυρεί την
παλαιότητά τους. Όσο νεότερες είναι τόσο πιο μεγαλύτερη τελειότητα
εμφανίζουν.
Στον ελλαδικό χώρο έχουν εντοπιστεί βραχογραφήματα:
Παγγαίο όρος, Κρυονέρι Καβάλας
500.000 χρόνια πριν.
Καβάλα, Φίλιπποι
3.000 χρόνια.
Σέρρες -Αγγίτης ποταμός.
Στο σπήλαιο Αλιστράτης Σερρών oι βραχογραφίες χρονολογούνται στον 5ο και 6ο αι. μ.Χ. Παριστάνουν ζώα (ελάφια, καμήλες, ιππείς που κρατούν τα ηνία των αλόγων και ακόντια), αλλά και αφηρημένα σχέδια.
Η στήλη βρέθηκε κατά την εκστρατεία του Ναπολέοντα στην Αίγυπτο στα μέσα Ιουλίου του 1799 στο χωριό Ρασίντ (Ροζέτα) στο δέλτα του Νείλου. Ο σπουδαίος Γάλλος μελετητής Ζαν-Φρανσουά Σαμπολιόν, από τους πιο διακεκριμένους γλωσσολόγους
της εποχής, κατάφερε, με βάση τα ονόματα των βασιλέων Πτολεμαίου και
Αρσινόης που αναφέρονται στην στήλη, να βρει το κλειδί για να
αποκρυπτογραφήσει τα αιγυπτιακά ιερογλυφικά. Το 1801 μεταφέρθηκε στην Αλεξάνδρεια και από εκεί στη Βρετανία όπου τοποθετήθηκε στο Βρετανικό Μουσείο.
Η πρώτη γραφή των Μινωιτών στην Κρήτη έμοιαζε με τα ιερογλυφικά των Αιγυπτίων. Με αυτή τη γραφή είναι γραμμένος ο δίσκος που βρέθηκε στο παλάτι της Φαιστού, κοντά στη νότια Κρήτη.Ο δίσκος της Φαιστού είναι φτιαγμένος από πηλό. Ηδιάμετρός του είναι 16 εκατοστά και το πάχος του 2,1εκατοστά. Στις δύο όψεις του βρίσκονται 45 διαφορετικά σύμβολα που αναπαριστούν ανθρώπινες μορφές, ψάρια ,πουλιά έντομα, φυτά κ.ά. Συνολικά υπάρχουν 241σύμβολα και στις δύο πλευρές τοποθετημένα σπειροειδώς. Τα σύμβολα χωρίζονται σε ομάδες και κατευθύνονται προς το κέντρο του δίσκου. Ο δίσκος έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον πολλών αρχαιολόγων και έχουν γίνει πολλές προσπάθειες αποκρυπτογράφησής του. Κάποιοι πιστεύουν ότι πρόκειται για προσευχή ,για τη διήγηση μιας ιστορίας, για ένα γεωμετρικό θεώρημα ,για ημερολόγιο κ.ά. Παρόλα αυτά ο δίσκος παραμένει ένα άλυτο μυστήριο. Στην Κρήτη εμφανίστηκε κατόπιν η Γραμμική Α΄, μια άλλη γραφή που ήταν πιο απλή ,όμως δεν έχει ακόμη διαβαστεί από τους επιστήμονες.
Ο Δίσκος της Φαιστού στο μουσείο Ηρακλείου α όψη
Ο δίσκος της Φαιστού β όψη
Λεπτομέρεια
Τα σύμβολα του δίσκου
Στις Μυκήνες την ίδια περίπου εποχή εμφανίστηκε η Γραμμική Β΄την οποία κατάφεραν να αποκρυπτογραφήσουν.
Μία απίστευτή εφαρμογή δημιούργησε το Αρχαιολογικό Μουσείο της Θήβας,
στην οποία μπορεί ο καθένας να πληκτρολογήσει το όνομα του και να δει
πώς γράφεται στη Γραμμική Β′ αλλά και σε άλλες αρχαίες γραφές. Συγκεκριμένα
στην εφαρμογή αυτή μπορεί ο χρήστης δει πώς γράφεται το όνομά του στη
Γραμμική Β′ της Μυκηναϊκής Περιόδου, στην αρχαϊκή, την κλασική, την
πρωτοβυζαντινή και τη βυζαντινή γραφή.
Παρατήρησε και μέτρησε τα γράμματα του ελληνικού αλφάβητου. Πόσα και ποια είναι;
Ελληνική γραφή σε "όστρακα" (κομμάτια από πηλό)
Αγγείο της γεωμετρικής εποχής με το ελληνικό αλφάβητο. Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Το σχολείο στην αρχαία Αθήνα Τα αγόρια πήγαιναν στο σχολείο όταν γίνονταν εφτά ετών. Τα κορίτσια έμεναν στο σπίτι και μάθαιναν τις δουλειές του σπιτιού. Στο σχολείο της Αρχαίας Αθήνας διδάσκονταν ανάγνωση, ορθογραφία, γραμματική ,αριθμητική και μουσική. Ο παιδαγωγός ήταν ένας δούλος που συνόδευε το παιδί. Τη μέρα του σχολείου ο παιδαγωγός πήγαινε το παιδί στο σπίτι του γραμματιστή, όπου αυτός του μάθαινε ανάγνωση,γραφή και αριθμητική. Ο παιδαγωγός παρακολουθούσε κι αυτός το μάθημα και έτσι μπορούσε να βοηθήσει το παιδί στο σπίτι. Ο κιθαριστής ήταν ο δάσκαλος της μουσικής. Έγραφαν πάνω σε πλάκες που ήταν καλυμμένες με κερί, χαράζοντας τα γράμματα με τη γραφίδα ,η οποία ήταν μυτερή από τη μια μεριά και επίπεδη από την άλλη για να σβήνει.
Το χαρτί το ανακάλυψαν πρώτοι οι Κινέζοι τον 1ο αιώνα μ.Χ., όμως το κρατούσαν κρυφό για πολλούς αιώνες. Χρησιμοποιούσαν φύλλα και κουρέλια για να το φτιάξουν. Πάνω στο χαρτί έγραφαν με μεταλλική πένα ή με φτερό χήνας και μελάνι.
Ο Γουτεμβέργιος και η τυπογραφία...
Χρειάζεται να φτάσουμε στα 1560 για να ανακαλυφθεί το μολύβι από γραφίτη. Όσο για το στυλό με μπίλια που σήμερα βρίσκεται παντού, εφευρέθηκε λίγο μετά τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο. Παρουσίαση ΚΛΙΚ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.