Ετικέτες

Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2019

Με το σεις και με το σας

Με το σεις και με το σας

Η Σερενάτα για το Κανταδοχώρι







Η Σερενάτα Βιολοκιθαροπούλου  γεννήθηκε και μεγάλωσε σ’ ένα χωριό που κι αυτό έχει όνομα καλλιτεχνικό, συνδεδεμένο με τη μουσική. Το λένε Κανταδοχώρι και για τους Κανταδοχωρίτες το καλύτερο που κάνουν είναι να τραγουδάνε. Λες και κουβαλάνε μαζί τους τη μουσική.
Θα νόμιζε κανείς ότι κάθε μέρα, όλον το χρόνο, παλιά και τώρα, ακούγονται τραγούδια και μελωδίες στο Κανταδοχώρι. Ωστόσο, δεν είναι έτσι. Οι καιροί έχουν αλλάξει, όχι προς το καλύτερο. Οι φιλόμουσοι Κανταδοχωρίτες έφτασαν στο σημείο να ξεχάσουν την παλιά τους ωραία συνήθεια και να σταματήσουν να τραγουδούν.

Αυτό, βέβαια, δεν θα μπορούσε να αφήσει αδιάφορη και να μην προβληματίσει την καλλιτεχνική φύση της Σερενάτας Βιολοκιθαροπούλου. Μέρα νύχτα σκεφτόταν πώς θα μπορούσε να κάνει το χωριό της σωστό Κανταδοχώρι, και να «ανθίσει» το τραγούδι ξανά στα χείλη των ανθρώπων του. Έτσι άρχισε εκείνη πρώτη με το δικό της τραγούδι, «Το τραγούδι της Σερενάτας», για να τους ξυπνήσει από το λήθαργο της αδιαφορίας προς τη μουσική, το ρυθμό και τη μελωδία:

Στο Κανταδοχώρι / άλλαξαν πολλά
χάθηκε το χρώμα / σβήστηκε η χαρά.
Ήτανε που ζούσε / μες στη μουσική
κι η ζωή κοντά του / έμοιαζε γιορτή.

Όμορφο χωριό μου, / πόσο σ’ αγαπώ
με τη μουσική μου / θα σ’ ακολουθώ.
Όμορφο χωριό μου, / θα υποσχεθώ
το χαμόγελό σου / να σ’ το ξαναβρώ.


Η Σερενάτα έβαλε σκοπό και στο στόχο στη ζωή της να φέρει ξανά τη χαρά στο χωριό της που παλιά:

Στο Κανταδοχώρι / ζούσανε απλά
όλοι μονοιασμένοι / μες στη γειτονιά.
Άνθρωποι που τότε / γέλαγαν πολύ
τώρα πια γκρινιάζουν / δίχως μουσική.


Το σκέφτηκε, το οργάνωσε καλά στο μυαλό της το σχέδιο δράσης, το είπε και το έκαμε πράξη. Ξεσήκωσε όλους τους αρμόδιους, ξεκινώντας από τον δήμαρχο του χωριού, τον κύριο Προεδράκη. Του εξέθεσε τους λόγους που την οδήγησαν στο γραφείο του και με τα πολλά κατάφερε να τον πείσει να ξεκινήσουν την προσπάθεια για την οργάνωση μιας συναυλίας κι ανέλαβε η ίδια να επικοινωνήσει με τους καλλιτέχνες. Πρώτα να γίνει η συναυλία και στη συνέχεια να προσπαθήσουν για μουσικό σχολείο. Το όνειρο της Σερενάτας να δημιουργήσουν ένα Μουσικό Σχολείο στο Κανταδοχώρι έπρεπε οπωσδήποτε να γίνει πραγματικότητα!
Από τον δήμαρχο πήγε στον αγαπημένο της δάσκαλο της μουσικής, τον κύριο Μαεστρούλη Παρτιτούρα, του εξέθεσε το σχέδιό της και κατάφερε να τον πείσει και να τον ξεσηκώσει. Η είδηση πέρασε στα ΜΜΕ:

Μία, μία είν’ η συναυλία
τώρα ήρθε η ευκαιρία
για το μουσικό σχολειό
που περιμέναμε καιρό,


έκανε τον κύκλο της, ξεσηκώθηκε όλο το χωριό, όλοι έβαλαν τα δυνατά τους, ο Μαεστρούλης Παρτιτούρας με τη διευθύντρια του σχολείου, την κυρία Σοφούλα Γραμματικάκη, ανάλαβαν όλες τις προετοιμασίες. Προσφέρθηκαν πρόθυμα εκλεκτοί καλλιτέχνες, τρανταχτά ονόματα της Μουσικής Σκηνής, όπως ο Θύμιος Προβατίδης με το κλαρίνο του, ο Σήφης Μανωλακάκης με τη λύρα του και βέβαια ο μπαμπάς της Σερενάτας, ο  κύριος Βιολοκιθαρόπουλος. Κι ακόμα, επιστρατεύτηκε ο διάσημος τενόρος Λούτσι-Λούτσι Παβαρότι, ο κιθαρίστας Χούλιο Θεδράχεθ από την Ισπανία, διάσημες ορχήστρες, κι έγινε μια συναυλία που θα έχουν να λένε για εκατό και βάλε χρόνια στο Κανταδοχώρι.

Ε, και το Μουσικό Σχολείο θα γίνει κι αυτό. Θέλει το χρόνο του. Για την ώρα, αρκεί η ευχή που έδωσαν όλοι στο τέλος της συναυλίας «πιασμένοι χέρι χέρι» μες στην καλή χαρά, τραγουδώντας:

Τούτη την όμορφη βραδιά
ας ευχηθούμε όπως παλιά
η μουσική να μη μας λείψει
και το τραγούδι μας να ΖΗΣΕΙ!



Η Καντάδα είναι  ένα είδος μουσικής σύνθεσης που τραγουδιέται συνήθως από έναν άνδρα προς μια γυναίκα με σκοπό την έκφραση των συναισθημάτων του. Εκτελείται υπό τη συνοδεία έγχορδων μουσικών οργάνων (συχνά κιθάρας και μαντολίνουκαι από τρίφωνη ή τετράφωνη χορωδία, αποτελούμενη από άντρες. Συνηθέστερα, ερμηνεύεται τις νυχτερινές ώρες στους δρόμους και διακρίνεται για την ευκολομνημόνευτη μουσική γραμμή του.




Καμιά φορά βέβαια η καντάδα είχε και αυτήν την κατάληξη ΚΛΙΚ



Μαθαίνω τα μουσικά όργανα της ορχήστρας 

Δείτε ένα ένα τα όργανα της ορχήστρας και ακούστε ταυτόχρονα τον ήχο που βγάζει το καθένα, μέσα από το μουσικό έργο του Benjamin Britten: "Οδηγός Νέων για τα Όργανα της Ορχήστρας".




Παραδοσιακά μουσικά όργανα



Ροκ εν ρολ με μουσικά όργανα 





Τα μουσικά όργανα ταξιδεύουν στην Αίγυπτο




Το μαντολίνο και οι μαντολινάτες

Μαντολινάτα Σερρών 1927-28

Μαντολινάτα Πάτρας




Μαντολινάτα Κέρκυρας




Η κυρία Ανακατωσούρα δεν είναι ευγενική ....






Πώς μιλάει ο κύριος Κατσούφης;









Απ' το λάθος ενός τόνου

Απ' το λάθος ενός τόνου
περίμεναν στην εκκλησιά
παπάς να γίνει ένας πάπας
κι έτσι ν' αρχίσει η λειτουργι'α

Κι εξαιτίας ενός γιώτα
ένα κορίτσι με μπλε ποδιά
άδικα τόσο προσπαθούσε 
να κόψει μήλα απ' τη μιλιά.

Κι ας μη μιλάμε για τα δάκρυα
του κούκου πάνω στο κλαδί
που χωρίς τόνο προσπαθούσε 
το κούκου - κούκου να μας πει.

Τζιάνι Ροντάρι


Παίζουμε με συλλαβές
ΠΗΓΗ: stintaxi.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.