Ετικέτες

Δευτέρα 11 Μαΐου 2020

Η πέστροφα και ο αρουραίος - Οι εφημερίδες

Η πέστροφα και ο αρουραίος - Οι εφημερίδες

Λεξιλόγιο

φουριόζος: βιαστικός
στα τυφλά: χωρίς να έχεις αποδείξεις
σήματα Μορς: ένα ιδιαίτερο ακουστικό αλφάβητο με σύντομους και μακρούς ήχους. Γραπτά, οι ήχοι αυτοί αντιστοιχούν σε τελείες (οι σύντομοι) και σε παύλες (οι μακροί). Εφεύρεση του Μορς, ο οποίος παρατήρησε και μελέτησε τα ηλεκτρομαγνητικά φαινόμενα και μετά από τέσσερα χρόνια εντατικής δουλειάς, κατόρθωσε στις 2 Σεπτεμβρίου του 1837, να επιδείξει την εφεύρεσή του, τον ηλεκτρικό τηλέγραφο, σε μερικούς φίλους του στην Νέα Υόρκη. Μόνο όμως τον Μάιο του 1844 λειτούργησε η πρώτη τηλεγραφική γραμμή από τη Βαλτιμόρη στην Ουάσινγκτον.Με τον τηλέγραφο ο Μορς πέτυχε την επικοινωνία των ανθρώπων από μεγάλες αποστάσεις σε ελάχιστο χρονικό διάστημα.

Η συνεννόηση των ανθρώπων με σήματα αρχίζει από πολύ παλιά, από την εποχή που παρουσιάστηκαν τα πρώτα ίχνη του πολιτισμού. Οι λαοί της Αφρικής, ακόμα και σήμερα, συνεννοούνται από χωριό σε χωριό με ρυθμικά χτυπήματα πάνω σ΄ένα είδος τυμπάνου, το ταμ ταμ. Οι αρχαίοι Έλληνες, οι Ρωμαίοι, οι Κινέζοι άναβαν φωτιές πάνω στους λόφους για να καλέσουν σε γιορτή ή να προειδοποιήσουν για κάποιον κίνδυνο. Περιστέρια, αγγελιοφόροι, σήματα καπνού, χρωματιστές σημαίες, σωληνώσεις, επιστολές, μυστικοί κώδικες και άλλα, χρησιμοποιήθηκαν για την επικοινωνία.  




Οι αρχαίοι Έλληνες μπορούσαν να ανταλλάξουν πληροφορίες με αγγελιοφόρους που ονομάζονταν  ημεροδρόμοι. Ο πιο γνωστός ήταν ο Φειδιππίδης ο οποίος είχε διασχίσει το δρόμο από το Μαραθώνα ως την Αθήνα για να μεταφέρει το νέο της νίκης των Ελλήνων ενάντια στους Πέρσες. 




Η επικοινωνία όμως, ήταν πολύ δύσκολη.
Για φαντάσου π.χ. τα καράβια που ταξίδευαν μήνες στη θάλασσα χωρίς επικοινωνία;

Σήματα Μορς: Τρόποι μετάδοσής τους:
 1.  Οπτικά: α) Με μια σημαία.Την σηκώνουμε με το δεξί χέρι για την τελεία και με το αριστερό για τη παύλα. 
β) Με δύο σημαίες.Σηκώνουμε την μία σημαία για την τελεία και τις δύο για τη παύλα.
 γ) Με ηλεκτρικό φανάρι.Το ανάβουμε και το σβήνουμε. Μετράμε ως το δύο για την τελεία και ως το τέσσερα για την παύλα. 
δ) Με απλό φανάρι. Το σκεπάζουμε και το ξεσκεπάζουμε ή το κουνάμε δεξιά και αριστερά: δεξιά – τελεία, αριστερά – παύλα. 
ε) Με τη φωτιά. Τη σκεπάζουμε και την ξεσκεπάζουμε με μια κουβέρτα που την κρατάμε τεντωμένη.
 στ) Τα σήματα μπορούν να γίνουν και με καθρέφτη ή  με οποιαδήποτε φωτεινή πηγή, συνήθως με τον ήλιο.
Γίνονται με ειδικό καθρέφτη, ή με ένα κοινό καθρέφτη, ή με οποιαδήποτε επιφάνεια μπορεί να δώσει ικανοποιητική αντανάκλαση πχ ένα γυαλιστερό μαχαίρι.

2. Ηχητικά: Δίνονται με σφυρίχτρα, τύμπανο κλπ. Η τελεία δίνεται μ΄ ένα πολύ σύντομο σφύριγμα (μισό δευτερόλεπτο) και η παύλα δίνεται μ΄ ένα σφύριγμα τρεις φορές μεγαλύτερης διάρκειας (ενάμισι δευτερόλεπτο). Όταν δίνουμε γράμματα με σφυρίχτρα ή τύμπανο, φροντίζουμε να έχουμε ρυθμό. Καλό είναι να συνηθίσουμε να κρατάμε το μέτρο με το χέρι μας: Ένας χρόνος για την τελεία και τρεις χρόνοι για την παύλα. Η παύση ανάμεσα σε δύο σφυρίγματα που αποτελούν το ίδιο γράμμα, είναι πάλι ένας χρόνος. Η παύση ανάμεσα στα γράμματα της ίδιας λέξης είναι 3 χρόνοι. 



Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα δες το παρακάτω βίντεο από τη σειρά "Μια φορά κι έναν καιρό ήταν η επιστήμη". Μπορεί να μην τα καταλάβεις όλα, είναι όμως μια μια αρχή για σκέψη και προβληματισμό!




Δες το αλφάβητο σε Μορς:







Δες τον χαιρετισμό Hallo World  με Μορς:



Πώς  είναι το διεθνές σήμα κινδύνου SOS με Μορς;


Σκέψου και γράψε τρόπους επικοινωνίας των ανθρώπων στο χτες και το σήμερα:

Πατώντας στις παρακάτω συνδέσεις μπορείς να περιηγηθείς και να ενημερωθείς για το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών του ΟΤΕ και να πάρεις μέρος σε δημιουργικές δραστηριότητες www.otegroupmuseum.gr.

Μουσείο ΟΤΕ

Το πλοίο "Θαλής ο Μιλήσιος"

Ο Ναύτης του Τσαρούχη επισκέπτεται το καλωδιακό πλοίο

Επιτραπέζιο παιχνίδι με έμπνευση τις τηλεπικοινωνίες



Βρυξέλλες:η πρωτεύουσα του Βελγίου


Ημερήσια Περικοκλάδα

Περικοκλάδα:  όμορφο αναρριχητικό αγριολούλουδο που καλλιεργείται συχνά ως καλλωπιστικό και το συναντούμε σε κήπους. Η περικοκλάδα είναι πολυετές φυτό με άνθη λευκά σε σχήμα χωνιού. Η περίοδος ανθοφορίας της είναι η εποχή του καλοκαιριού, από τέλη Μαΐου μέχρι μέσα Σεπτεμβρίου. Η περικοκλάδα αναπτύσσεται κυρίως σε χαμηλότερα υψόμετρα, συνήθως σε πιο δροσερά σημεία.




Εφημερίδες:
Πολιτικές
Οικονομικές
Αθλητικές
Καθημερινές
Κυριακάτικες
Απογευματινές
Μαθητικές
Τοπικές

Το πρωτοσέλιδο







Τοπικές εφημερίδες










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.