Ετικέτες

Πέμπτη 1 Απριλίου 2021

 Ιστορία κεφάλαιο 2

Η βασιλεία του Γεωργίου Α΄- Ο Χαρίλαος Τρικούπης




Παρουσίαση του Α. Αγγελόπουλου ΚΛΙΚ


Ο Γεώργιος Α'Βασιλεύς των Ελλήνων, όπως ήταν ο συνταγματικός του τίτλος (24 Δεκεμβρίου 1845 - 18 Μαρτίου 1913), υπήρξε ο μακροβιότερος βασιλιάς της Ελλάδας. Ήταν ο δεύτερος κατά σειρά Βασιλιάς της νεότερης Ελλάδας μετά τον Όθωνα και αρχηγός του νέου Βασιλικού Οίκου. Ανήλθε στο θρόνο τον Νοέμβριο του 1863. Δολοφονήθηκε στις 18 Μαρτίου 1913 στη Θεσσαλονίκη.

Γεώργιος ο Α΄1864
ΠΗΓΗ:https://el.wikipedia.org/


ΠΗΓΗ:https://el.wikipedia.org/


Ο θυρεός της δυναστείας του Γεώργιου
ΠΗΓΗ:https://el.wikipedia.org/

  •  Οι Άγγλοι παραχωρούν τα Επτάνησα στην Ελλάδα ως δώρο στο νέο βασιλιά.
  • 1864: Ψηφίζεται νέο, πιο δημοκρατικό Σύνταγμα.
  • Οι εξουσίες του βασιλιά περιορίζονται.
  • Το πολίτευμα της χώρας γίνεται Βασιλευόμενη Δημοκρατία.


ΠΗΓΗ: https://argolikivivliothiki.gr/


  • 1881: Ενσωματώνονται στη χώρα η Θεσσαλία και ο νομός Άρτας  από την Ήπειρο.
  • Αυξάνεται ο πληθυσμός και οι καλλιεργήσιμες εκτάσει
ΠΗΓΗ: daskalosa.eu











Η Όλγα Κωνσταντίνοβνα της Ρωσίας μέσω του γάμου της με τον βασιλιά Γεώργιο Α΄ της Ελλάδας, έγινε βασίλισσα των Ελλήνων.





Η δολοφονία του Γεώργιου  του Α΄




Στις 18 Μαρτίου 1913, ο Γεώργιος Α΄ θέλοντας να επισκεφτεί για εθιμοτυπικούς λόγους τον Γερμανό ναύαρχο Γκόπφεν, κατέβηκε στην αποβάθρα του Λευκού Πύργου. Στη συμβολή της οδού Βασιλίσσης Όλγας, ο Αλέξανδρος Σχινάς πλησίασε και από μικρή απόσταση πυροβόλησε καίρια τον Γεώργιο Α΄. Έπειτα προσπάθησε να πυροβολήσει και τον υπασπιστή του, αλλά εκείνος πρόλαβε και τον αφόπλισε. Ο Σχινάς συνελήφθη από δυο χωροφύλακες, που βρισκόταν στο σημείο και ανακρίθηκε. Στις 6 Μαΐου, σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή, αυτοκτόνησε πηδώντας από το παράθυρο του τμήματος της χωροφυλακής, όπου κρατούνταν.



Ο τραυματισμένος Γεώργιος μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο «Παπάφειο Ίδρυμα», αλλά οι γιατροί δεν μπόρεσαν να του προσφέρουν καμία βοήθεια, αφού ο Γεώργιος ήταν ήδη νεκρός. Αμέσως η πόλη τέθηκε σε κατάσταση επιφυλακής, τα καταστήματα έκλεισαν και άρχισαν οι καμπάνες των εκκλησιών να χτυπούν πένθιμα.





Χαρίλαος   Τρικούπης  ήταν Έλληνας διπλωμάτηςπολιτικός και 
Πρωθυπουργός. Ο Τρικούπης κυριάρχησε στην πολιτική σκηνή της Ελλάδας επί 19 χρόνια, από το 1875 έως το 1894, παίρνοντας τη θέση του πρωθυπουργού επτά συνολικά φορές και κυβέρνησε τη χώρα για σχεδόν 10 χρόνια από τα 20 αυτής της περιόδου. 




  • Συνέβαλε αποφασιστικά στην προσάρτηση του νομού Άρτας.
  • Ίδρυσε σχολεία και εκκλησίες στις αλύτρωτες περιοχές της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας που κατοικούσαν υπόδουλοι Έλληνες Πραγματοποίησε σημαντικά έργα για τον εκσυγχρονισμό της χώρας.
  • Βελτίωσε τις συγκοινωνίες με την κατασκευή οδικού και σιδηροδρομικού δικτύου.


Στην τελευταία του κυβέρνηση δεν μπόρεσε να αντεπεξέλθει στις οικονομικές υποχρεώσεις που είχε δημιουργήσει έναντι των ξένων δανειστών με συνέπεια να επέλθει η πτώχευση της Ελλάδας με την ιστορική φράση του «δυστυχώς επτωχεύσαμεν». Θεωρείται ένας από τους κορυφαίους και σημαντικότερους πολιτικούς της Ελλάδας. Συχνά, αποκαλείται ως ο «μεγάλος εκσυγχρονιστής» της Ελλάδας, λόγω των εκσυγχρονιστικών έργων που προώθησε.


Γελοιογραφία της εποχής, που δείχνει τον Χαρ. Τρικούπη πάνω σε ένα καράβι που βυθίζεται να ψάχνει απεγνωσμένα να βρει δάνεια
(www.mixanitouxronou.gr)


https://www.news247.gr/mixani-tou-xronou/




Η διώρυγα της Κορίνθου




Η διώρυγα του Ξέρξη το 480 π.Χ.

ΠΗΓΗ: el.wikipedia.org/




Η αποξήρανση της λίμνης Κωπαΐδας 


Κατασκευή σιδηροδρομικής γραμμής
ΠΗΓΗ: 
https://digitalzoot.weebly.com/


Τον Ιούλιο του 1874, ο Χαρίλαος Τρικούπης  πρότεινε την καθιέρωση της Αρχής της Δεδηλωμένης, δηλαδή της αρχής εκείνης όπου ο Βασιλιάς διορίζει πρωθυπουργούς μόνον όσους διέθεταν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, δηλαδή είχαν λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή.


Η αναβίωση των Ολυμπιακών αγώνων

Η άσχημη οικονομική κατάσταση της Ελλάδας δεν την εμπόδισε να οργανώσει το 1896 τους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες (αφού τότε δεν απαιτούσαν τα υπέρογκα έξοδα που απαιτούν στις μέρες μας).
ΠΗΓΗ: https://digitalzoot.weebly.com/

 Βιομηχανική επανάσταση
 Η βιομηχανική επανάσταση είναι μια περίοδος σταθμός για την πορεία της ανθρωπότητας καθώς επηρέασε και διαμόρφωσε καταλυτικά τη πορεία της κοινωνίας. Τον 18ο και τον 19ο αιώνα εφευρέθηκαν νέες μηχανές, πολλές από τις οποίες ήταν ατμοκίνητες. Οι άνθρωποι εξόρυσσαν άνθρακα από τα ανθρακωρυχεία και οι μηχανικοί έβρισκαν νέες μεθόδους παραγωγής σιδήρου και χάλυβα. Αυτή ήταν η βιομηχανική εποχή που ξεκίνησε στη Μεγάλη Βρετανία αλλά γρήγορα εξαπλώθηκε στην Ευρώπη και στη Βόρεια Αμερική, όταν καινούργιες πόλεις και μεγάλες βιομηχανίες χτίζονταν κοντά στα νέα κανάλια και στις σιδηροδρομικές γραμμές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.