3η Ενότητα
Κλασικά Χρόνια
Κεφάλαιο 15
Το περσικό κράτος και οι Έλληνες της Μ. Ασίας
Παρουσίαση από τον Α. Μελιόπουλο ΚΛΙΚ
Η Αρχαϊκή εποχή τελειώνει, όταν το Περσικό Βασίλειο συγκρούεται με ορισμένες πόλεις - κράτη.
Από το 550 π.Χ. και μετά το περσικό κράτος γίνεται το ισχυρότερο του τότε κόσμου και είναι τεράστιο. Απλώνεται τόσο στην Ασία όσο και στην Αφρική.
Κοιτάξτε προσεκτικά τον χάρτη. Μέχρι που έχουν φτάσει οι Πέρσες ;
Επειδή ήταν πολύ μεγάλο και δεν μπορούσε να διοικηθεί εύκολα, είχε χωριστεί σε τμήματα - επαρχίες που ονομαζόταν σατραπείες. Οι σατραπείες διοικούνταν από τους σατράπες.
Ήταν ήδη γνωστό στις ελληνικές πόλεις και όλοι ένιωθαν δέος στο άκουσμα και μόνο του Πέρση βασιλιά, του "Μεγάλου Βασιλιά".
Πηγή:http://users.sch.gr/raul2 |
Όπως καταλάβατε από τον χάρτη οι περισσότερες ελληνικές αποικίες και άλλοι λαοί, είχαν υποδουλωθεί στους Πέρσες. Οι υποτελείς λαοί ήταν υποχρεωμένοι να πληρώνουν φόρους και να στέλνουν εργάτες για τις ανάγκες του περσικού κράτους.
Κάποιες πόλεις (ιωνικές)αποφάσισαν να επαναστατήσουν για να απελευθερωθούν από τους Πέρσες. Αυτή ονομάστηκε Ιωνική Επανάσταση. Ζήτησαν βοήθεια από τις Μητροπόλεις. Δυστυχώς μόνο οι Αθηναίοι και οι Ερετριείς έστειλαν λίγα πλοία για βοήθεια.
Πηγή:http://users.sch.gr/raul2 |
Οι επαναστάτες έδιωξαν τους Πέρσες και έφτασαν ως τις Σάρδεις. Οι δυνάμεις όμως δεν ήταν αρκετές και αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν.
Λίγο αργότερα ο στόλος τους νικήθηκε στο νησάκι Λάδη (494 π.Χ.)
Πηγή:http://users.sch.gr/raul2 |
Η επανάσταση τελείωσε και οι ελληνικές πόλεις στα παράλια της Μ. Ασίας έμειναν μόνε στο έλεος των Περσών. Ιδιαίτερα η Μίλητος που είχε πρωτοστατήσει στην επανάσταση λεηλατήθηκε και καταστράφηκε από τα θεμέλια.
Πηγή:http://users.sch.gr/raul2 |
Η καταστροφή αυτή, προκάλεσε μεγάλη λύπη στην Ελλάδα και κυρίως στους Αθηναίους που ήταν Ίωνες.
Σε θέατρο μάλιστα της Αθήνας παίχτηκε παράσταση με έργο, που θέμα του ήταν η καταστροφή της Μιλήτου, που έκανε όλους τους θεατές να κλάψουν.
Διαδραστική περιήγηση στην αρχαία Μίλητο
Από το 492 π.Χ. ως το 480 π.Χ. έγιναν 3 εκστρατείες από τον Πέρση βασιλιά για να κατακτήσει τις πόλεις - κράτη του νότιου ελλαδικού χώρου.
Αυτές ονομάστηκαν Περσικοί πόλεμοι ή Μηδικά.
Πληροφορίες παίρνουμε από τον ιστορικό της εποχής Ηρόδοτο, ο οποίος έζησε τα γεγονότα. Ο ΄ίδιος μάλιστα αναφέρει, ότι ο Δαρείος ήθελε να εκδικηθεί τους Αθηναίους και τους Ερετριείς, επειδή έστειλαν βοήθεια, στην πραγματικότητα όμως πρόκειται για επεκτατική πολιτική του Πέρση βασιλιά που επιθυμούσε να μεγαλώσει κι άλλο το βασίλειό του.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.