Ετικέτες

Τρίτη 24 Μαρτίου 2020

Πτηνά

Πτηνά

Παρακολούθησε το βίντεο και βρες 3 χαρακτηριστικά των πτηνών:


Ο πιγκουίνος

Κορίτσια ήρθε ο πιγκουίνος!






ΠΗΓΗ: Kindykids.gr



Το βίντεο λύνει τις απορίες σας. Δείτε το προσεκτικά γιατί έρχονται οι ερωτήσεις!





Μπορείς αν θέλεις να ζωγραφίσεις τον πιγκουίνο ή να εκτυπώσεις το φύλλο εργασίας, να κόψεις τα πατρόν, να τα χρωματίσεις  και να τον κατασκευάσεις




Η κουκουβάγια


Η κουκουβάγια ονομάζεται και γλαύκα και ανήκει στα  αρπακτικά και στην πλειονότητά τους νυκτόβια πουλιά.
Η λέξη γλαυξ έχει άμεση σχέση με το γλαυκός-αυτός που έχει ανοιχτό γαλάζιο χρώμα και δόθηκε στα συγκεκριμένα πτηνά από τους αρχαίους Έλληνες εξαιτίας του λαμπερού και σπινθηροβόλου βλέμματος που έχουν.
Γλαύκες υπάρχουν σε όλες τις ηπείρους με εξαίρεση την Ανταρκτική.



Όλες οι γλαύκες έχουν ανεπτυγμένες τις αισθήσεις της οράσεως και της ακοής.
Τα μάτια είναι τοποθετημένα μπροστά, έτσι ώστε να επιτυγχάνεται στερεοσκοπική όραση, κάτι το οποίο είναι απαραίτητο σε κάθε θηρευτή, ώστε να μπορεί να κάνει σωστή εκτίμηση αποστάσεων και ταχυτήτων. 
Το κίτρινο χρώμα των ματιών τους υποδηλώνει ότι κυνηγούν με το φως του ήλιου, είναι δηλαδή ημινυχτόβια. Τους αρέσει να κυνηγούν το σούρουπο και την αυγή χωρίς όμως να αποκλείεται και το νυχτερινό κυνήγι. 





Το δεξί αυτί είναι συνήθως τοποθετημένο πιο ψηλά από ότι το αριστερό με αποτέλεσμα ο ήχος να φτάνει στο δεύτερο αυτί καθυστερημένα κατά δέκατα του δευτερόλεπτου. 
Έτσι η χρονική διαφορά μεταξύ της καταγραφής του ίδιου ήχου της δίνει τη δυνατότητα εύρεσης του ακριβούς σημείου της ηχητικής πηγής. 

Οι κουκουβάγιες μπορούν να περιστρέψουν το λαιμό και το κεφάλι τους 270 μοίρες κι έτσι μπορούν να δουν και πίσω τους, χωρίς να στρέψουν τον κορμό τους. Αυτό γίνεται γιατί έχουν αναπτύξει επιπλέον σπονδύλους στον αυχένα τους.

ΠΗΓΗ: http://aksioperierga.blogspot.com/



Οι αρχαίοι Έλληνες, με το σοφό μυαλό τους, αλλά και χάρη στη με­γάλη παρατηρητικότητα που τους διέκρινε πάντα,  ονομάζανε την κουκουβάγια «φτε­ρωτή γάτα», «πουλί της γεωργίας» αλλά και «θεόσταλτο πτηνό».

Τα πρώτα  νομίσματα της Αθήνας, τα αφιέ­ρωσαν στην κουκουβάγια, σαν σύμβολο της θεάς Αθηνάς και την ονόμασαν «ιερό πουλί της θεάς».  Έτσι τα νομίσματα τους, απεικονίζανε στη μιαν όψη, το θαυμαστό, περήφανο κεφάλι της Αθηνάς και στην άλλη μεριά του νομίσματος, το νυχτοπούλι: «Τη θεόσταλτη κουκουβάγια με τα πελώρια μά­τια...».

Για να θυμηθούμε και ένα τραγουδάκι! Ναι, ξέρω είναι "για μωρά" όπως μου λέτε, αλλά δεν πειράζει!














Μπορείς να συμπληρώσεις τις παρακάτω λέξεις στην κρεμάλα στο τετράδιό σου! Για να σε βοηθήσω, θα σου πω να παρατηρήσεις τις εικόνες! Πρόκειται για όργανα είτε τροφής, είτε προστασίας. Η τελευταία λέξη αφορά την ομάδα στην οποία ανήκει το ζώο της φωτογραφίας.
Αναγνωρίζεις τα ζώα της εικόνας; Θα την στείλω για να τη χρωματίσεις!


Μπορείς κάνοντας ΚΛΙΚ στον παρακάτω σύνδεσμο,  να ανοίξεις το βιβλίο της μελέτης και να δεις το συγκεκριμένο μάθημα!

Τα ζώα (μελέτη περιβάλλοντος)




Το φλαμίνγκο







Η παγωμένη λόγω των πολικών θερμοκρασιών, λιμνοθάλασσα των φλαμίνγκο στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης. Μόλις 10 λεπτά από το κέντρο της πόλης, δίπλα στα διυλιστήρια, ξεκινάει το Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού, στο οποίο βρίσκουν καταφύγιο εκατοντάδες είδη πουλιών, ανάμεσα τους και τα εξωτικά φλαμίνγκο. Δυστυχώς αυτή η περιοχή του υδροβιότοπου βρίσκεται εκτεθειμένη σε πάσης φύσεως ρύπανση, σκουπίδια και παράνομο κυνήγι όλη τη διάρκεια του χρόνου.








Παπαγάλος

Με το όνομα παπαγάλος είναι γνωστά διάφορα  δενδρόβια πουλιά που σχηματίζουν την τάξη των Ψιττακόμορφων (Psittaciformes).
Υπάρχουν σήμερα 386 ταξινομημένα είδη παπαγάλων, που ανήκουν σε 88 γένη.[1]
Τα συναντάμε σε όλες τις ηπείρους της γης, εκτός από την Ευρώπη  στην οποία δεν υπάρχει κανένα είδος.








Το μήκος των παπαγάλων μαζί με την ουρά τους ποικίλλει από 17 περίπου εκ. μέχρι 1 μέτρο. Ο μεγαλύτερος παπαγάλος είναι ο  Υάκυνθος Μακάο.  
Το ράμφος τους είναι γαμψό.
 Στα πόδια έχουν  τέσσερα δάχτυλα από τα οποία τα δύο είναι στραμμένα προς τα εμπρός και τα δύο πίσω.  Τα φτερά τους έχουν μεγάλο μάκρος στο άνοιγμα, που τους διευκολύνει στην πτήση και η ουρά τους έχει αρκετό μήκος. Επειδή η γλώσσα τους είναι χοντρή και σαρκώδης, τους διευκολύνει στο να αρθρώνουν λέξεις και στο να μαθαίνουν μελωδίες αλλά ακόμη σημαντικότερο ρόλο παίζουν οι φωνητικές χορδές τους, που είναι παρόμοιες με αυτές του ανθρώπου.Το φτέρωμά τους είναι κατά κανόνα πολύχρωμο με λαμπρά και εντυπωσιακά χρώματα.

Τα μεγάλα είδη παπαγάλων  ζουν ως και 80-90 χρόνια αλλά και τα μικρότερα έχουν μεγάλο μέσο όρο ζωής (μερικά ως και 35 χρόνια).

 Ζουν ομαδικά,  φωλιάζουν σε κουφάλες και παρουσιάζουν μεγάλη κοινωνικότητα.Οι παπαγάλοι επιλέγουν το ταίρι τους προσεκτικά και δένονται μαζί του για μια ζωή. Θεωρούνται τα ευφυέστερα πουλιά. Εξυπνότερος όλων είναι ο Γκρίζος Αφρικανός που είναι και ο πιο γνωστός «ομιλητής». Έρευνες έχουν δείξει ότι δεν μιμείται απλώς την ανθρώπινη ομιλία αλλά συνδέει λέξεις με έννοιες και την εξωτερική πραγματικότητα.









Κύκνος





Οι κύκνοι είναι μεγαλόσωμα υδρόβια πτηνά της οικογένειας των Νησσιδών, στην οποία περιλαμβάνονται οι  χήνες και οι πάπιες.

Έχουν μακρύ λαιμό, αναλογικά βαρύ σώμα, μεγάλα πόδια, ενώ πετούν με αργά χτυπήματα των φτερών και τον λαιμό εκτεταμένο. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό είναι το μήκος τού λαιμού τους.

Μεταναστεύουν πετώντας σε διαγώνιο σχηματισμό ή σε σχηματισμό V, πετώντας σε μεγάλο ύψος. Τρέφονται με υδρόβια φυτά, ρίζες φυτών, σκουλήκια και όστρακα τσαλαβουτώντας επιφανειακά στα ρηχά νερά, και όχι με κατάδυση. Είτε κολυμπούν είτε στέκονται, συχνά διπλώνουν το ένα πόδι πίσω στην πλάτη. Το αρσενικό και το θηλυκό έχουν παρόμοια εμφάνιση.


Αντίθετα με ό,τι πιστεύεται, οι κύκνοι παράγουν μια ποικιλία φωνών. Είναι κοινωνικοί, εκτός από την περίοδο τής αναπαραγωγής. Τότε κάθε ζευγάρι απομονώνεται στην εδαφική του περιοχή, την οποία υπερασπίζεται σθεναρά εναντίον των καταπατητών. Οι κύκνοι ζευγαρώνουν με έναν σύντροφο ισόβια.

  
 Το θηλυκό επωάζει κατά μέσον όρο 6 αβγά, ενώ το αρσενικό είναι άγρυπνος φύλακας. Σε μερικά είδη το αρσενικό συμμετέχει και στην επώαση. Σε περίπτωση επίθεσης, αφού απωθήσουν τον εχθρό, οι κύκνοι παράγουν μια θριαμβευτική κραυγή, όπως και οι χήνες.

Τα μικρά γεννιούνται με κοντό λαιμό και χνουδωτά, αν και είναι ικανά να πετούν και να κολυμπούν μόλις μερικές ώρες αφού εκκολαφθούν. Οι γονείς τα φροντίζουν προσεκτικά για πολλούς μήνες, ενώ σε ορισμένα είδη η μητέρα τα μεταφέρει στην πλάτη της.  Ζουν πιθανόν 20 χρόνια σε φυσική κατάσταση και μέχρι 50 χρόνια σε κατάσταση αιχμαλωσίας.



Καναρίνι




Το καναρίνι είναι ωδικό πτηνό.Τα καναρίνια εισήχθησαν στην  Ισπανία τον 15ο αι. μετά την κατάκτηση των Κανάριων Νήσων από τους Ισπανούς.

Τα καναρίνια είναι καθαρά, ήρεμα και δεν χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα· δεν τους αρέσει όμως να τα αγγίζει κάποιος. Ο μελωδικός και ευχάριστος ήχος που βγάζουν όταν τραγουδάνε είναι το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τους. Επίσης είναι το πιο ευαίσθητο αλλά και δυνατό σημείο τους, αφού αν αρρωστήσουν σταματούν να κελαηδούν μέχρι την επόμενη άνοιξη. Από τους πρώτους μήνες της ζωής τους, κυρίως τα αρσενικά, αρχίζουν να κελαηδούν. Τα καναρίνια έχουν μάθει να ζουν μέσα στο κλουβί και γι' αυτό δεν φημίζονται ως κοινωνικά πουλιά. Η ζωή τους είναι ευχάριστη μέσα στο κλουβί. 

 Το θηλυκό γεννάει 3-5 αυγά, που επωάζει για περίπου 14 μέρες πριν εκκολαφθούν. Τα νεογνά γεννιούνται χωρίς φτέρωμα και είναι έτοιμα να αφήσουν τη φωλιά σε 11-17 μέρες. Τα καναρινάκια ανατρέφονται και από τους δύο γονείς. Μια φορά το χρόνο στο τέλος της περιόδου αναπαραγωγής, τα καναρίνια αλλάζουν όλο τους το φτέρωμα.


 Η κύρια τροφή των καναρινιών είναι μια ποικιλία από ανάμεικτους σπόρους. 
 Όταν ο καιρός είναι κρύος τα καναρίνια πρέπει να μένουν μέσα στο σπίτι, σε σημείο που δεν υπάρχει ρεύμα αέρα. Το κλουβί πρέπει να είναι ευρύχωρο, ασφαλές και να έχει πολλά κλαδιά. Τα καναρίνια μπορεί να ζήσουν αν προσεχθούν από τον ιδιοκτήτη τους ως και 14 χρόνια περίπου.


Νότιο Κασοβάρι  (southern cassowary)



 Καζουάριος της Αυστραλίας είναι πτηνό της οικογένειας των Καζουαριιδών, που συναντάμε στην ΒΑ.  Αυστραλία και στην Νέα Γουινέα.     

Ο καζουάριος γενικά, ιδιαίτερα δε ο καζουάριος της Αυστραλίας,κατέχει τους «τίτλους» του μεγαλύτερου δασικού πτηνού στον κόσμο, επίσης του δεύτερου βαρύτερου και του τρίτου υψηλότερου πτηνού στην υφήλιο.


Το πτέρωμα στον κορμό του σώματος είναι μαύρο και στιλπνό. Η κάσκα έχει μεγάλο ύψος, είναι πλευρικά συμπιεσμένη και με σκούρο καφέ χρώμα. Τα πλαϊνά του κεφαλιού έχουν ανοικτό κυανοπράσινο χρώμα, ενώ  το εμπρόσθιο μέρος του λαιμού είναι βαθυγάλαζο.  Στο ύψος του λάρυγγα εκφύονται δύο μεγάλα λειριά βαθυκόκκινου χρώματος, με ροζέ αποχρώσεις και λίγο μπλε στην βάση τους.
Το ράμφος είναι μαύρο, κωνικό και συμπαγές, τα μάτια έχουν μεγάλα βλέφαρα και η ίριδα είναι από καστανή έως σκούρα κόκκινη.



  • Μήκος σώματος: 127 έως 170 εκατοστά
  • Ύψος: 150 έως 180 (-190) εκατοστά
  • Μήκος λειριών: 17 έως 18 εκατοστά
  • Μήκος ράμφους: 10 έως 19 εκατοστά
  • Ύψος κάσκας: 13 έως 17 (-18) εκατοστά
  • Βάρος: Αρσενικό 29 έως 34 κιλά, θηλυκό 58 έως 85 κιλά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.