Ετικέτες

Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2021

 3η Ενότητα 

Στη γη και στη θάλασσα

1. Σπίτι με κήπον  Κωνσταντίνος Καβάφης


Το ποίημα μελοποιημένο



Ο Κωνσταντίνος Καβάφης (Αλεξάνδρεια, 29 Απριλίου 1863 – Αλεξάνδρεια, 29 Απριλίου 1933) είναι ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες ποιητές της σύγχρονης εποχής. Γεννήθηκε και έζησε στην Αλεξάνδρεια και σε ποιήματά του μιλά γι’ αυτήν, γι’ αυτό και αναφέρεται συχνά ως «ο Αλεξανδρινός». Δημοσίευσε ποιήματα, ενώ δεκάδες άλλα παρέμειναν ως προσχέδια. 



Το σπίτι - μουσείο του Καβάφη στην Αλεξάνδρεια



Τι είναι οι συνώνυμες λέξεις;




ΠΗΓΗ: kaiftasamestintriti.blogspot.com


2 Γάτος από σπίτι ζητά νέα οικογένεια ....

Αιλουροειδή

Τα λιοντάρια





Οι Πάνθηρες





Γάτα

Σαρκοφάγο - Θηλαστικό






Οι γάτες ζυγίζουν συνήθως μεταξύ 2,5 και 7 κιλών.
Έχουν ειδικά διαμορφωμένα δόντια για να σκοτώνουν τη λεία τους και να σχίζουν το κρέας τους. Μπορούν και ακούν προς όλες τις κατευθύνσειςΗ γάτα μπορεί να κινεί το ένα της αυτί ανεξάρτητα από το άλλο. Εξαιτίας αυτής της κινητικότητας, το ζώο κινεί το σώμα του προς μία κατεύθυνση και στρέφει τα αυτιά του σε άλλη. Οι περισσότερες γάτες έχουν όρθια αυτιά που είναι στραμμένα προς τα πάνω.
Οι γάτες, όπως και οι σκύλοι, είναι ζώα που βαδίζουν ακριβώς πάνω στα δάκτυλα των ποδιών τους.  Τα ζώα αυτά μπορούν να περπατούν με μεγάλη ακρίβεια, επειδή, όπως όλα τα αιλουροειδή, μπορούν να τοποθετούν σχεδόν κατευθείαν το καθένα από τα πίσω τους πόδια στο αποτύπωμα του αντίστοιχου μπροστινού ποδιού, ελαχιστοποιώντας τους θορύβους και τα ορατά ίχνη.
Όπως όλα σχεδόν τα μέλη της οικογένειας των αιλουροειδών, οι γάτες έχουν νύχια, που μπαίνουν και βγαίνουν κατά βούληση. Έτσι, όταν ηρεμούν, τα νύχια τους βρίσκονται σε ένα είδος θήκης από δέρμα και γούνα, γύρω από τα "μαξιλαράκια" που έχουν στις πατούσες. Κατ' αυτόν τον τρόπο, τα νύχια δεν φθείρονται άσκοπα από τις τριβές με το έδαφος και ταυτόχρονα τα ζώα έχουν τη δυνατότητα να πλησιάζουν προσεκτικά και αθόρυβα τη λεία τους.
Οι γάτες διαθέτουν πολλά κινούμενα μουστάκια στο πρόσωπο. Αυτά τις βοηθούν στον προσανατολισμό.

Οι γάτες είναι γνωστές για τη σχολαστική καθαριότητά τους. Περιποιούνται τον εαυτό τους με το να γλείφουν τη γούνα τους, επιστρατεύοντας τις θηλές στη γλώσσα τους και το σάλιο. Το τελευταίο ενεργεί ως ισχυρό καθαριστικό μέσο και αποσμητικό. 

Αναπαραγωγή

Η περίοδος κύησης για τις γάτες διαρκεί γύρω στους δύο μήνες και  γεννά τρία έως οκτώ γατάκια.

Οι γάτες εξοικονομούν ενέργεια με τον ύπνο και κοιμούνται περισσότερο από τα υπόλοιπα θηλαστικά, ιδιαίτερα όταν μεγαλώνουν σε ηλικία. Η ημερήσια διάρκεια του ύπνου κυμαίνεται από δώδεκα ως δεκάξι ώρες. 



Μαθαίνω δέκα πράγματα για τις γάτες. Ποιο από αυτά σε εντυπωσίασε;



Έχεις γάτα στο σπίτι;
Για σας που έχετε, μερικές ιδέες!




Γραμματική!




ΠΗΓΗ: kaiftasamestintriti.blogspot.com

Οι τέσσερις πτώσεις με την κυρία Σιντορέ



ΠΗΓΗ: https://wordwall.net από 
ΠΗΓΗ: https://wordwall.net από 

ΠΗΓΗ: https://wordwall.netαπό 



Αριστόγατες 


H Λαίδη και ο Αλήτης  - Το τραγούδι των Σιαμέζων αδερφών





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.