Ετικέτες

Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2021

 3η ενότητα

Το τραγούδι της φάλαινας 

Ανθολόγιο σελ. 15


Ανθολόγιο ΚΛΙΚ

Οι περισσότερες φάλαινες και τα δελφίνια παράγουν φωνή. Ωστόσο, τα δελφίνια και οι φάλαινες που έχουν δόντια κάνουν ήχους που θυμίζουν σφύριγμα. Η μεγάπτερη φάλαινα και πιθανώς η τοξοκέφαλη τραγουδούν πολύπλοκα τραγούδια με επαναλαμβανόμενα μοτίβα, εξηγεί ο Μάικλ Νόαντ, αναπληρωτής καθηγητής της έδρας της Οικολογίας των Κητών και του Εργαστηρίου Ακουστικής στο Κουίνσλαντ της Αυστραλίας. Το βασικότερο ερώτημα είναι ποιος είναι ο λόγος που οι φάλαινες τραγουδούν.

Η βασική θεωρία είναι ότι oι αρσενικές μεγάπτερες φάλαινες –μόνο τα αρσενικά τραγουδούν– το κάνουν προκειμένου να προσελκύσουν θηλυκά. Όμως, μπορεί να αλλάξουν τραγούδι όταν ένα άλλο αρσενικό βρίσκεται κοντά, σε μία προσπάθεια να αξιολογήσουν το μέγεθος και τη φυσική κατάσταση του αντιπάλου τους, επισημαίνει ο δρ Νόαντ, ο οποίος είναι συντάκτης μιας νέας μελέτης για τα τραγούδια της φάλαινας. Παραμένει άγνωστο γιατί τα τραγούδια των μεγάπτερων φαλαινών είναι πιο περίπλοκα από αυτά των υπολοίπων ειδών. Ο δρ Νόαντ πιστεύει ότι αυτό μπορεί να είναι και θέμα φυσικής επιλογής. Οι αρχέγονες μεγάπτερες φάλαινες που είχαν περίπλοκα τραγούδια πιθανώς να ήταν πολύ πιο επιτυχείς στο να βρουν συντρόφους, κερδίζοντας έτσι ένα σημαντικό εξελικτικό προνόμιο έναντι των άλλων φαλαινών που είχαν πιο απλοϊκό τραγούδι.


ΠΗΓΗ: https://www.kathimerini.gr/life/environment/1004477/ta-tragoydia-tis-falainas/


Hawaii Whale song

Alaska whale song

ΠΗΓΗ: https://jupiterfoundation.org



Free Willy







Κουίζ

ΠΗΓΗ: https://wordwall.net/el    από 


Μπορείτε να ακούσετε την ιστορία από το παρακάτω βίντεο



Ο θαυμαστός κόσμος των ζώων

Φάλαινες



Μόμπι Ντικ



Οι ακροβάτες της θάλασσας





Αρχαίοι και δελφίνια

Μινωική Κρήτη




Ακρωτήρι Θήρας (Σαντορίνη)




Συρακούσες


Κεραμική τέχνη



Η κύλιξ ήταν ένα είδος κούπας στην αρχαία Ελλάδα, την οποία χρησιμοποιούσαν κυρίως για να πίνουν κρασί. Οι κύλικες ήταν πλατιά και ρηχά κύπελλα με δυο λαβές τοποθετημένες αντιδιαμετρικά στο χείλος τους. Ο πάτος τους ήταν σχεδόν επίπεδος και αποτελούσε την κύρια επιφάνεια για ζωγραφικές παραστάσεις.


Ο ψυκτήρας στην αρχαία ελληνική κεραμική είναι ένα αγγείο σε σχήμα μανιταριού, κούφιο μέχρι την επίπεδη βάση του, που χρησιμοποιούνταν για την ψύξη του κρασιού. Τοποθετούνταν μέσα σε ένα μεγαλύτερο αγγείο, συνήθως ένα καλυκωτό κρατήρα, που περιείχε δροσερό νερό. 

Ψηφιδωτά στη Δήλο





ΠΗΓΗ φωτογραφιών : http://2gym-chanion.chan.sch.gr/keimeno%20gia%20delfinia.htm


Γη και θάλασσα


Τίτος Πατρίκιος



Τιτανικός




















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.