Ετικέτες

Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2022

 Κεφάλαιο 9

Τα γράμματα

  • Ποίηση

Οι άνθρωποι πλέον δεν ενδιαφέρονται για τα πολεμικά κατορθώματα ηρώων αλλά 

για τα προβλήματα της καθημερινής τους ζωής.

Διδακτική ποίηση: προσπαθεί να "διδάξει"

Ησίοδος: εκπρόσωπος της διδακτικής ποίησης


Εκτός από το "Έργα και ημέρες" ο Ησίοδος μας είναι γνωστός και από το έργο του "Θεογονία" που μας αφηγείται τη δημιουργία του κόσμου και την επικράτηση των Θεών του Ολύμπου


Λυρική ποίηση: απαγγέλλεται με τη συνοδεία μουσικού οργάνου, της λύρας και μιλάει για τις χαρές και τις λύπες των ανθρώπων 






  • Φιλοσοφία

Τα  προβλήματα και ο αγώνας των ανθρώπων για να τα βγάλουν πέρα με τις καθημερινές ανάγκες, τους οδήγησε σε σκέψεις. Κάποιοι άρχισαν να ασχολούνται  με θέματα που δεν μπορούσαν να εξηγήσουν, όπως ο κόσμος που μας περιβάλλει. Έτσι γεννήθηκε η φιλοσοφία.

Ο Ηράκλειτος ο Εφέσιος  ήταν Έλληνας προσωκρατικός φιλόσοφος που έζησε τον 6ο με 5ο π.Χ. αιώνα στην Έφεσο, στην Ιωνία της Μικράς Ασίας. 

Ο Πυθαγόρας ο Σάμιος ήταν σημαντικός Έλληνας φιλόσοφοςμαθηματικόςγεωμέτρης και θεωρητικός της μουσικής.


Ο Αναξίμανδρος ο Μιλήσιος  ήταν φιλόσοφος, όπως ο Θαλής, του οποίου άλλωστε υπήρξε μαθητής. Οι πηγές τον αναφέρουν  ως επιτυχημένο σπουδαστή της Αστρονομίας και της Γεωγραφίας και πρώιμο υπέρμαχο της ακριβούς επιστήμης. Λέγεται, επίσης, ότι εισήγαγε τη χρήση του γνώμονα στην αρχαία Ελλάδα και ότι κατασκεύασε χάρτη του τότε γνωστού κόσμου.


Αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος, ο πρώτος των επτά σοφών της αρχαιότητας, μαθηματικός, φυσικός, αστρονόμος, μηχανικός, μετεωρολόγος από τη Μίλητο.


Ο Θαλής προσπάθησε να κατανοήσει τον κόσμο μέσα από τα μάτια της επιστήμης και να εξηγήσει φυσικά φαινόμενα όπως λ.χ την Έκλειψη Ηλίου, χωρίς να χρησιμοποιεί αναφορές στην μυθολογία.



  • Ιστορία: Η επιθυμία  κάποιων ανθρώπων να μην ξεχαστούν περασμένα γεγονότα, γέννησε την επιστήμη της ιστορίας


Πατέρας της ιστορίας θεωρείται ο Ηρόδοτος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.