Ενότητα Δ΄
Κεφάλαιο 1
Το μάθημα στο βιβλίοΗ βασιλεία του Όθωνα (1833 - 1862)
Πορτραίτο του Όθωνα. Έργο του Γιόζεφ Κάρλ Στίλερ ΠΗΓΗ:el.wikipedia.org |
Ο θυρεός του Όθωνα. ΠΗΓΗ: https://el.wikipedia.org/ |
Ήταν ο μοναδικός μονάρχης της Ελλάδος που έφερε τον τίτλο Βασιλεύς της Ελλάδος, δεδομένου ότι οι επόμενοι, του Οίκου των Γκλύξμπουργκ, είχαν τον τίτλο Βασιλεύς των Ελλήνων.
- Ιανουάριος 1833: άφιξη του νεαρού ανήλικου (17χρονου) Όθωνα στην Ελλάδα.
- Διακυβέρνηση από 3 Βαυαρούς Αντιβασιλείς μέχρι την ενηλικίωσή του.
Άρμανσπεργκ ΠΗΓΗ: daskalosa.eu |
Έιντεκ Κάρολος Γουλιέλμος ΠΗΓΗ: daskalosa.eu |
3. Γεώργιος Λουδοβίκος φον Μάουρερ επέβλεπε τα της Δημόσιας Εκπαίδευσης τα Εκκλησιαστικά καθώς και τα της Δικαιοσύνης.Ήταν επιφανής Βαυαρός νομομαθής, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Μονάχου.
- Χωρισμός του κράτους σε 10 νομούς και των νομών σε επαρχίες και δήμους για την καλύτερη διοίκηση
- Μεταφορά της πρωτεύουσας στην Αθήνα.
- Δόθηκε βαρύτητα στην ασφάλεια
- Στελέχωση του στρατού με Βαυαρούς αξιωματικούς - οργάνωση κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα.
- δημοτικά σχολεία τεταρτοετούς στοιχειώδους εκπαίδευσης
- σε κάθε πρωτεύουσα επαρχίας τριετές “ελληνικό σχολείο” στο οποίο εισάγονται οι απόφοιτοι των δημοτικών σχολείων.
- Στις πρωτεύουσες των νομών ιδρύονται “Γυμνάσια” τετραετούς φοίτησης στα οποία εισέρχονται, μετά από εξετάσεις, οι απόφοιτοι του “ελληνικού σχολείου”
- Διδασκαλείο
- Πανεπιστήμιο στην Αθήνα
- Η Εκκλησία της Ελλάδας αποσπάται από το Πατριαρχείο και γίνεται Αυτοκέφαλη (ανεξάρτητη).
- Διαταράσσονταν από τους υπόδουλους Έλληνες, που ζούσαν έξω από τα σύνορα του ελληνικού κράτους
- 1855: υπογράφεται η πρώτη εμπορική και ναυτιλιακή συμφωνία ανάμεσα στα δύο κράτη.
- Η διακυβέρνηση και οι αποφάσεις τους δημιούργησαν δυσαρέσκεια
- Οι αγωνιστές του ’21 παραμερίστηκαν ενώ οι ληστείες μεγάλωναν την ανασφάλεια και την αναταραχή
- Τα εθνικά κτήματα δεν δόθηκαν στους αγρότες και ακτήμονες
Στις 10 Νοεμβρίου 1836 ο Όθωνας παντρεύτηκε την κόρη του μεγάλου δούκα του Ολδεμβούργου Μαρία, η οποία στη συνέχεια πήρε το όνομα Αμαλία και το ζευγάρι έφτασε στην Αθήνα στις 2 Φεβρουαρίου 1837.
Η Αμαλία έλαβε το όνομα "Αμαλία, Βασίλισσα της Ελλάδος", που διατήρησε μέχρι το 1862.
Ανέπτυξε έντονη φιλανθρωπική δράση κυριότερα δείγματα των οποίων ήταν: Οι κήποι της Αθήνας, το Αμαλίειο ορφανοτροφείο, ο Πύργος της Βασιλίσσης, η πρωτοποριακή για τα δεδομένα της εποχής και σε όλη την Ευρώπη, ίδρυση ασφαλιστικού φορέα για τους ναυτικούς, το γνωστό Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο κ.ά., Καθιέρωσε ακόμα και επίσημη γυναικεία ενδυμασία ανακτόρων.
Ολόσωμος πίνακας της Αμαλίας με φορεσιά "Αμαλία". Έργο του Νικηφόρου Λύτρα. |
ΠΗΓΗ: https://el.wikipedia.org/ |
ΠΗΓΗ: https://el.wikipedia.org/ |
Το κτήριο που σήμερα στεγάζει τη Βουλή κατασκευάσθηκε αρχικά ως ανάκτορο του πρώτου βασιλιά της Ελλάδας, 'Οθωνα. Το 1836 άρχισαν οι εργασίες ανέγερσης του ανακτόρου. Τα σχέδια είχαν γίνει από τον αρχιτέκτονα Φρειδερίκο Γκαίρτνερ, σχεδιαστή, μεταξύ άλλων, των βασιλικών ανακτόρων του Μονάχου και του Μουσείου Ερμιτάζ της Αγίας Πετρούπολης.
Μετά από έξι χρόνια, το νέο οικοδόμημα παραδόθηκε στη βασιλική οικογένεια του 'Οθωνα, που έζησε σε αυτό επί είκοσι χρόνια.
Με τη λέξη "ζωφόρος" ή διάζωμα στην αρχιτεκτονική και την αρχαιολογία χαρακτηρίζεται σπουδαίο αρχιτεκτονικό στοιχείο που προσδίδει μια κομψότητα στο επιστέγασμα των κτιρίων. Αποτελεί μια διακοσμητική ταινία που περιτρέχει το οικοδόμημα. Βρίσκεται συνήθως στην εξωτερική όψη του κτιρίου που μαζί με το γείσο και το επιστύλιο αποτελούν το λεγόμενο θριγκό. Όταν αυτό το διάζωμα φέρει μεταξύ των άλλων παραπάνω τμημάτων του Θρογκού ανάγλυφες παραστάσεις τότε η δημιουργούμενη σειρά αυτών λέγεται ζωφόρος. Η διαφορά της ζωφόρου από το απλό διάζωμα βρίσκεται στην ίδια την ετυμολογία της λέξης, που σημαίνει κυριολεκτικά φέρω ζωή.
Σύγχρονη Βουλή Το Νοέμβριο του 1929 η Κυβέρνηση Ελευθερίου Βενιζέλου, ύστερα από πολλές συζητήσεις στη Βουλή, αποφάσισε τη στέγαση της Γερουσίας, στο κτήριο των Παλαιών Ανακτόρων. Με σχέδια του αρχιτέκτονα Ανδρέα Κριεζή έγιναν σημαντικές αλλαγές. Το καλοκαίρι του 1930 άρχισαν οι εργασίες της μετατροπής του κτηρίου ώστε να ανταποκριθεί στις νέες ανάγκες. Στον χώρο του προαυλίου των Παλαιών Ανακτόρων προστέθηκε το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, το οποίο φιλοτεχνήθηκε από τον αρχιτέκτονα Λαζαρίδη, το έτος 1932, και αποτελεί έκτοτε το επίκεντρο των εθνικών εορτασμών. Από το 1935 ως σήμερα στο κτήριο στεγάζεται το Κοινοβούλιο, με μικρές διακοπές κατά την περίοδο της δικτατορίας του Μεταξά, της γερμανικής κατοχής και του απριλιανού χουντικού πραξικοπήματος. |
Τον χώρο αυτό καταλάμβανε αρχικά η οικία του του Αθηναίου τραπεζίτη και πολιτικού Αλέξανδρου Κοντόσταυλου. Μετά τη μεταφορά της πρωτεύουσας από το Ναύπλιο στην Αθήνα το 1833, ο Όθωνας επέλεξε το κτήριο ως προσωρινό χώρο κατοικίας του, κατά τη διάρκεια της κατασκευής των Ανακτόρων (που σήμερα στεγάζουν τη Βουλή).
Μπροστά από το μέγαρο δεσπόζει ένα μεγάλων διαστάσεων μπρούντζινο άγαλμα του στρατηγού Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, έφιππου. Γλύπτης ήταν ο Λάζαρος Σώχος στο Παρίσι το 1900. Στη σημερινή του θέση μεταφέρθηκε το 1954. Στο βάθρο υπάρχουν χαραγμένες σκηνές από τη Μάχη των Δερβενακίων, καθώς και παράσταση της Πελοποννησιακής Γερουσίας κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης. Έχει φορά προς την οδό Σταδίου. Ο Κολοκοτρώνης γυρνά το κεφάλι του προς το κτήριο ενώ το δάκτυλό του δείχνει προς αντίθετη κατεύθυνση, στην οποία κατά τον 19ο αιώνα βρίσκονταν οι Βασιλικοί Στάβλοι. Σύμφωνα με λαϊκό ανέκδοτο της περιόδου, ο ήρωας της Επανάστασης έδειχνε στους κοινοβουλευτικούς πως λόγω της δουλοπρέπειάς τους προς τον βασιλιά, οι στάβλοι ήταν το κατάλληλο μέρος για αυτούς.
ΠΗΓΗ: http://www.athenssculptures.com/ |
ΠΗΓΗ: daslkalosa.eu |
ΠΗΓΗ: daskalosa.eu |
Η επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου 1843. Φαίνονται τα ανάκτορα από την πλευρά της πλατείας και ο συγκεντρωμένος κόσμος και στρατός (ΠΗΓΗ:https://el.wikipedia.org/ |
Η αναχώρηση του Όθωνα. Λαϊκή λιθογραφία, Μουσείο Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας (ΠΗΓΗ:https:www.mixanitouxronou.gr) |
Ο Όθωνας και η Αμαλία στο Μονάχο το 1867 (ΠΗΓΗ: www.mixanitouxronou.gr) |
Κάποιοι ιστορικοί αναφέρουν ότι ο Όθων αγάπησε την Ελλάδα όσο τίποτε άλλο, όχι όμως και τους Έλληνες. Απεβίωσε στις 26 Ιουλίου 1867 στη Βαμβέργη. Ο ίδιος θέλησε να θαφτεί με την παραδοσιακή ενδυμασία της Ελλάδας, τη φουστανέλα. Είναι θαμμένος δίπλα στην Αμαλία, στην κρύπτη των οικογενειακών τάφων της βαυαρικής δυναστείας, στην Εκκλησία των Θεατινών, στο κέντρο του Μονάχου.
Η σαρκοφάγος του Όθωνα στην εκκλησία των Θεατινών στο Μόναχο (ΠΗΓΗ: el.wikipedia.org) |
Ιδιαίτερα δημοφιλές έγινε και ένα άλλο τραγούδι που αναφέρεται στην 3η Σεπτεμβρίου 1843, το “Θα σε ξανάβρω στους μπαξέδες”, το οποίο σύμφωνα με τον στιχουργό του Μάνο Ελευθερίου “γράφτηκε για να εξυμνήσει την πιο ανιδιοτελή, την πιο τίμια και αγωνιστική μορφή του Ελληνισμού και του ’21, τον Μακρυγιάννη”.
“Θα σε ξανάβρω στους μπαξέδες”(Ανδριόπουλος - Ελευθερίου)
Μόνο να γράφεις τ’ όνομά σου
κι εκείνο το ‘μαθες μισό
να συλλαβίζεις τα όνειρά σου
στο Άργος και στον Ιλισό
Θα σε ξανάβρω στους μπαξέδες
τρεις του Σεπτέμβρη να περνάς
και τσικουδιά στους καφενέδες
τα παλληκάρια να κερνάς
Του κόσμου το στενό γεφύρι
θα το περάσουμε μαζί
θα `ναι η καρδιά σου παραθύρι
τα λόγια σου παλιό κρασί
Θα σε ξανάβρω στους μπαξέδες
τρεις του Σεπτέμβρη να περνάς
και τσικουδιά στους καφενέδες
τα παλληκάρια να κερνάς
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.