Ετικέτες

Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2016

Κεφάλαιο 20

Η ζωή στην έρημο

Οι έρημοι στον παγκόσμιο χάρτη 

Η έρημος αποτελεί μια μεγάλη άνυδρη περιοχή η οποία δέχεται πολύ λίγες βροχοπτώσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Για να χαρακτηριστεί ως έρημος μια περιοχή θα πρέπει να δέχεται λιγότερο από 250 χιλιοστά βροχής ετησίως. Οι έρημοι καταλαμβάνουν περίπου το ένα τρίτο της χερσαίας επιφάνειας της Γης.  Υπάρχουν θερμές και ψυχρές έρημοι.


Οι θερμές έρημοι βρίσκονται κατά κύριο λόγο κοντά στους δύο τροπικούς (του Καρκίνου και του Αιγόκερω). Σε αυτές η θερμοκρασία φτάνει του 45 βαθμούς Celsius κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας η θερμοκρασία πέφτει στους 0 βαθμούς. Συνήθως αποτελούνται από αμμώδη και πετρώδη εδάφη.
Αυτή η διαφορά θερμοκρασίας προκαλεί συνεχή διαστολή και συστολή των πετρωμάτων, που τα θρυμματίζει. Επίσης αυτοί οι άνεμοι είναι που αλλάζουν πολύ συχνά τη μορφή ενός τόπου, αφού μετακινούν μεγάλες ποσότητες άμμου και τις αποθέτουν σε διαφορετικά σημεία, σχηματίζοντας τους αμμόλοφους.

 
Έχουν αραιή ή καθόλου βλάστηση ενώ μπορούν να συντηρήσουν ελάχιστη πανίδα.  Συνήθη φυτά είναι οι κάκτοι και μικροί θάμνοι με παχύδερμα φύλλα για να μη χάνουν νερό και μεγάλα ριζικά συστήματα. 

Οι ψυχρές έρημοι (πολικές έρημοι). Έχουν ίδια χαρακτηριστικά με τις θερμές ερήμους, εκτός από τη θερμοκρασία βέβαια που είναι πολύ χαμηλότερη. Η Ανταρκτική που είναι η μεγαλύτερη ψυχρή έρημος, αποτελείται κατά 98% από πάγο και κατά 2% από πετρώματα.


 Οι άνθρωποι που ζουν στην έρημο είναι νομάδες, δηλαδή δε μένουν σε έναν τόπο, αλλά μετακινούνται από περιοχή σε περιοχή για να βοσκήσουν τα κοπάδια από καμήλες και αιγοπρόβατα. Από τα ζώα τους παίρνουν το κρέας, το γάλα, το δέρμα και το μαλλί. Φοράνε ανοιχτόχρωμα φαρδιά ρούχα για να προστατεύονται από τη ζέστη.  Τέτοιοι είναι οι Βεδουίνοι και οι Τουαρέγκ.  Υπάρχουν και γεωργοί που ζουν στις οάσεις και καλλιεργούν τα λίγα εδάφη που μπορούν, κυρίως με λαχανικά και λιγότερο με σιτηρά.
 
Όαση

Αράχνη Ταραντούλα

Σαλαμάνδρα

Καμήλα
 
Σκορπιός

  πηγή: esxoleio
  πηγή:ektisto43Thess


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.