Ετικέτες

Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2016

κεφάλαιο 27

Το κλίμα της Ευρώπης και οι ανθρώπινες δραστηριότητες

Κλιματικός χάρτης της Ευρώπης 


χάρτης 









 Στους  ωκεανούς υπάρχουν ρεύματα που θυμίζουν ποτάμια μέσα στον ίδιο τον ωκεανό. Τα ρεύματα αυτά μεταφέρουν είτε θερμά είτε ψυχρά νερά σε μεγάλες αποστάσεις.
 Ένα από τα ισχυρότερα είναι το ρεύμα του κόλπου του Μεξικού. Μεταφέρει θερμά νερά στην Δυτική Ευρώπη και στη Βόρεια Αμερική. Η μέση θερμοκρασία της Βορειοδυτικής Ευρώπης είναι κατά 9 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη από ότι θα έπρεπε να είναι λόγω του ρεύματος του κόλπου.
Το ρεύμα οφείλει την ύπαρξή του στο ότι το επιφανειακό νερό στον Βόρειο Ατλαντικό ψύχεται, αυξάνει η πυκνότητά και η αλατότητά του και έτσι βυθίζεται στον πυθμένα. Το κρύο νερό μετακινείται προς τον Ισημερινό, υποβρύχια. Τη  θέση του έρχεται να πάρει το θερμό νερό από τον κόλπο του Μεξικού.
Το ρεύμα του κόλπου κινδυνεύει να σταματήσει ή να ελαττωθεί λόγω της αύξησης της μέσης θερμοκρασίας της Γης από τις ανθρώπινες δραστηριότητες. Λιώνουν οι πάγοι και η αλατότητα του νερού ελαττώνεται. Έτσι δεν θα υπάρχει βύθιση πλέον στο Βόρειο Ατλαντικό. 

Αν συμβεί αυτό θα είναι καταστροφικό για τη Δυτική Ευρώπη, αφού θα προκληθούν χαμηλές θερμοκρασίες, ενώ θα σταματήσουν και οι πολλές βροχές της περιοχής που οφείλουν την ύπαρξή τους ακριβώς στην ύπαρξη του ρεύματος του κόλπου.

Οι θάλασσες και οι ωκεανοί της Γης μοιάζουν να ζωντανεύουν σε δύο animation της NASA που προσομοιώνουν τα ρεύματα των ωκεανών και την ανανέωση των υδάτων της Μεσογείου. Δορυφορικά δεδομένα και μετρήσεις στην επιφάνεια της θάλασσας συνδυάστηκαν με μαθηματικά μοντέλα σε μια προσομοίωση της ωκεάνιας κυκλοφορίας από τον Ιούνιο του 2005 μέχρι τον Οκτώβριο του 2007.
Στην αρχή του βίντεο μπορεί κανείς να διακρίνει το Ρεύμα του Κόλπου, το οποίο ξεκινά έξω από τη Φλόριντα και μεταφέρει θερμότητα μέχρι την Ευρώπη -χωρίς το ρεύμα αυτό, η Βρετανία θα κινδύνευε με μπει στην κατάψυξη.



Δύο άλλα σημαντικά ρεύματα είναι το Αγκούλας, το οποίο κινείται νότια κατά μήκος της ανατολικής ακτής της Αφρικής, καθώς και το Κουροσίο στον Ειρηνικό που μεταφέρει θερμότητα βορειοανατολικά στην Ιαπωνία. Σε παγκόσμιο επίπεδο, τα ωκεάνια ρεύματα λειτουργούν ως κυλιόμενος ιμάντας που μεταφέρει θερμότητα από τους τροπικούς μέχρι τους πόλους και διαμορφώνει το κλίμα του πλανήτη.
Ένα διαφορετικό animation που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του ίδιου ερευνητικού προγράμματος προσομοιώνει την κυκλοφορία των υδάτων στον ανατολικό Ατλαντικό και τη Μεσόγειο, γεμάτη κυκλοτερή ρεύματα που ονομάζονται δίνες.

Τα animation δημιουργήθηκαν στο Κέντρο Διαστημικής Πτήσης Goddard σε συνεργασία με το Εργαστήριο Αεριώθησης (JPL) και το MIT. Οι απεικονίσεις βοηθούν τους ερευνητές να κατανοήσουν το ρόλο της ωκεάνιας κυκλοφορίας στο κλίμα και τον κύκλο του άνθρακα.



Ο κύκλος του Άνθρακα είναι ένας ΒΙΟΧΗΜΙΚΟΣ κύκλος με τον οποίο
το στοιχείο ΑΝΘΡΑΚΑΣ  «κυκλοφορεί»  ανάμεσα στη ΒΙΟΣΦΑΙΡΑ,
στη ΛΙΘΟΣΦΑΙΡΑ στην ΥΔΡΟΣΦΑΙΡΑ και στην ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ του πλανήτη Γη.
Κάτι ανάλογο μπορεί και να συμβαίνει σε άλλους πλανήτες αλλά ακόμα τίποτα σχετικό δεν έχει καταγραφεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.