Ετικέτες

Τετάρτη 2 Ιουνίου 2021

 Γεωγραφία

Η Ασία


Η ταυτότητα της Ασίας



 Η θέση της Ασίας στον κόσμο

Η Ασία βρίσκεται ολόκληρη στο ανατολικό ημισφαίριο ως προς τον 1ο Μεσημβρινό. Σε σχέση με τον Ισημερινό, βρίσκεται σχεδόν ολόκληρη στο βόρειο ημισφαίριο, εκτός από την Ινδονησία της ΝΑ Ασίας που βρίσκεται στο νότιο. 
Η Ασία είναι η μεγαλύτερη από τις 6 ηπείρους της Γης. Έχει έκταση 44.300.000 τ. χλμ. και κοντά στα 4 δισεκατομμύρια κατοίκους.

Συνορεύει δυτικά με την Ευρώπη και νοτιοδυτικά με την Αφρική. Συγκεκριμένα χωρίζεται από την Ευρώπη με τη λίμνη Κασπία, τη Μαύρη θάλασσα και τα Ουράλια όρη, και από την Αφρική χωρίζεται με την Ερυθρά θάλασσα. Βορειοανατολικά τέλος χωρίζεται από την Αμερική με τον Βερίγγειο πορθμό και τη Βερίγγειο θάλασσα.




Την Ασία τη χωρίζουμε σε έξι περιοχές. Στη Μέση ΑνατολήΚεντρική ΑσίαΒόρεια ΑσίαΝότια ΑσίαΝΑ Ασία και Ανατολική Ασία.



Η Ασία χαρακτηρίζεται από πλούσιο κατακόρυφο διαμελισμό, αφού τα υψίπεδα καταλαμβάνουν τα 3/4 της επιφάνειάς της.

Τρισδιάστατος Χάρτης Ασίας ΚΛΙΚ


 

Οι ψηλότερες οροσειρές είναι τα Ιμαλάια, με την ψηλότερη κορυφή στον κόσμο το Έβερεστ (8.848 μ), η Καρακορούμ (8.611 μ) καθώς και τα οροπέδια Θιβέτ και Παμίρ.


Τα σημαντικότερα ποτάμια της Ασίας είναι ο Γιανγκ Τσε που στις όχθες του ζουν 250.000.000 άνθρωποι. Πηγάζει από το Θιβέτ και εκβάλλει στον Ειρηνικό Ωκεανό. Έχει μήκος 6.245 χλμ. και είναι ο 3ος μεγαλύτερος σε μήκος ποταμός της Γης, μετά το Νείλο και τον Αμαζόνιο. Άλλοι σπουδαίοι ποταμοί είναι ο Γάγγης, ο ιερός ποταμός των ινδουιστών, που πηγάζει από τα Ιμαλάια και εκβάλλει στον Ινδικό Ωκεανό, ο Τίγρης και ο Ευφράτης που ενώνονται και εκβάλλουν στον περσικό κόλπο, ο Μεκόνγκ κ.ά.Τα ποτάμια στη Βόρεια Ασία δεν επηρεάζουν τη ζωή των ανθρώπων αφού τις περισσότερες μέρες του χρόνου είναι παγωμένα.Οι μεγαλύτερες πεδιάδες της Ασίας είναι η Κινεζική (Ανατολική), η Σιβηρική(Βόρεια), της Μεσοποταμίας (ΝΔ), του Ινδού (Νότια) κ.ά
Οι μεγαλύτερες λίμνες είναι: η μεγαλύτερη στον κόσμο Κασπία (371.000 χλμ), η Αράλη (17.160 χλμ.), παρόλο που το 1968 είχε περίπου 65.000 χλμ και ήταν η τρίτη στον κόσμο αλλά συρρικνώθηκε, και η Μπαλκάς (16.996 χλμ.). Επίσης, στην Ασία βρίσκεται και η βαθύτερη στον κόσμο, η Βαϊκάλη (31.500 χλμ και 1.620 μ. βάθος)

Τα κράτη της Ασίας


Εικόνες από την Ασία



Στην Ασία ζουν κάποια μοναδικά ζώα όπως η βακτριανή καμήλα (με δύο καμπούρες - ύβους), 
το πάντα (η φυτοφάγα αρκούδα της Κίνας) 
και το γιακ (βοοειδές που ζει στο Θιβέτ και τα Ιμαλάια). 

Picture
Picture
Picture
Κάποια κράτη της Μέσης Ανατολής (Δυτικής Ασίας), όπως η Σαουδική Αραβία, το Ιράκ, το Ιράν, το Κουβέιτ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα διαθέτουν πλούσια αποθέματα πετρελαίου. Μάλιστα τα ¾ της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου προέρχεται από αυτές τις χώρες. Η Μέση Ανατολή όμως, παρόλο τον πλούτο της σπαράσσεται από διαμάχες και πολέμους λόγω πολιτικών και θρησκευτικών διενέξεων.
  
Τα κράτη της κεντρικής Ασίας παρουσιάζουν μεγάλες διαφορές σε πολιτιστικό, εθνικό και φυλετικό επίπεδο. Το Κιργιστάν, το Τουρκμενιστάν, το Καζακστάν και το Τατζικιστάν είναι κράτη που ανήκαν στη Σοβιετική Ένωση και απέκτησαν την ανεξαρτησία τους στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Σε αντίθεση, η Κίνα είναι ένα πανάρχαιο κράτος με μεγάλο πολιτισμό.

 Στη Βόρεια Ασία βρίσκεται η Σιβηρία που ανήκει στο κράτος της Ρωσίας. Είναι αραιοκατοικημένη λόγω του κλίματος που επικρατεί. Είναι παγωμένη περίπου το μισό χρόνο. Σήμερα παρουσιάζει ανάπτυξη στη γεωργία και την εξόρυξη ορυκτών.



 Στην ανατολική Ασία, το πιο ανεπτυγμένο κράτος είναι η Ιαπωνία. Παρουσιάζει μεγάλη ανάπτυξη σε όλους τους τομείς. Τα υπόλοιπα κράτη της περιοχής ακολουθούν την πορεία της Ιαπωνίας με γοργούς ρυθμούς, έχοντας μεγάλη ανάπτυξη στους τομείς της τεχνολογίας και βιομηχανίας.


Τα κράτη της Νότιας Ασίας που ονομάζεται και Ινδική χερσόνησος, μαστίζονται από φτώχεια. Η περιοχή είναι από τις πιο πυκνοκατοικημένες της Γης. Εκτός από το οικονομικό πρόβλημα, αντιμετωπίζουν υπερπληθυσμό, ενώ υπάρχουν και θρησκευτικές εντάσεις ανάμεσα σε μουσουλμάνους και ινδουιστές.
 





Η νοτιοανατολική Ασία είναι μια επίσης πυκνοκατοικημένη περιοχή. Το έδαφός της είναι εξαιρετικό εύφορο, αλλά και αυτές οι περιοχές μαστίζονται από φτώχεια. Σημαντικό μερίδιο ευθύνης για την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή φέρουν οι Ευρωπαίοι αποικιοκράτες οι οποίοι εκμεταλλεύονταν την περιοχή μέχρι και το 1950. Εξαίρεση αποτελεί η Σιγκαπούρη που παρουσιάζει μεγάλη ανάπτυξη σε τεχνολογικό επίπεδο, αλλά και στο διεθνές εμπόριο.


 Τα ταξίδια του Μάρκο Πόλο





Ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΤΑΞΙΔΕΥΤΗΣ
Ο Μάρκο πόλο γεννήθηκε από οικογένεια εμπόρων της Βενετίας. Εκείνη την εποχή η Βενετία ήταν μια από τις σπουδαιότερες εμπορικές δυνάμεις. Οι Βενετοί με τα καράβια τους όργωναν ολόκληρο τον τότε γνωστό κόσμο, ειδικά την Ανατολική Μεσόγειο και τον Εύξεινο Πόντο, αλλά δεν φοβούνταν να ταξιδεύουν και πιο μακριά, στα βάθη της Ασίας.

Ο Μάρκο Πόλο σε μικρή ηλικία έχασε τη μητέρα του.  Όμως ήταν έξυπνος και ανήσυχος, έδειξε τις ικανότητες του, και έτσι το 1271 ο πατέρας του και ο θείος του αποφάσισαν να τον πάρουν μαζί τους στο δεύτερο ταξίδι τους στην Κίνα, όταν ήταν μόλις 17 χρόνων!

Εκείνη την εποχή τα ταξίδια δεν ήταν και τόσο εύκολα.  Τεράστιες εκτάσεις, γεμάτες έρημους, ψηλές οροσειρές και άγριους πολεμιστές, ανάμεσα στην Περσία, το Αφγανιστάν, τη Μογγολία και την Κίνα. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι ο Μάρκο Πόλο χρειάστηκε περίπου τριάμισι χρόνια για να φτάσει στο Πεκίνο.
Ο Μάρκο Πόλο συναντά το μεγάλο αυτοκράτορα
Το 13ο αιώνα, σχεδόν όλη η Ασία ανήκε στους Μογγόλους, οι οποίοι είχαν φτιάξει τη μεγαλύτερη σε έκταση αυτοκρατορία στην Ιστορία. Την Κίνα  κυβερνούσε ο Κουμπλάι Χαν, απόγονος του μεγάλου Μογγόλου κατακτητή Τζένγκις Χαν. Μόλις αντίκρισε τους Βενετούς ταξιδευτέςνο μεγάλος Χαν  εντυπωσιάστηκε από το νεαρό Μάρκο, για το θάρρος και την εξυπνάδα του. Από τότε, τον κράτησε κοντά του και του εμπιστεύτηκε διάφορα αξιώματα.
Ένας άλλος, εκπληκτικός πολιτισμός
Ο Μάρκο Πόλο στα 17 χρόνια που παρέμεινε στην Κίνα είχε την ευκαιρία να γνωρίσει το σπουδαίο κινεζικό πολιτισμό. Είδε με τα μάτια του πράγματα απίστευτα, επιτεύγματα που ακόμα ήταν άγνωστα στους Ευρωπαίους: πέτρες που καίγονται (κάρβουνα), χρήμα από χαρτί (χαρτονομίσματα) αντί για  χρυσό ή ασήμι, άφλεκτα υφάσματα (από αμίαντο), την πυρίτιδα, την πορσελάνη αλλά και απέραντα παλάτια με κήπους και λίμνες και εκπληκτικές πόλεις με εκατομμύριο κατοίκουςΑποκαλούσε το Xanadu «το μεγαλύτερο παλάτι που υπήρξε ποτέ».


Τα απίστευτα ταξίδια του στην Ανατολή
Ο Μάρκο Πόλο δεν καθόταν ποτέ στο ίδιο σημείο. Ταξίδεψε σε ολόκληρη σχεδόν την Ανατολή, από το εσωτερικό της Κίνας μέχρι το Θιβέτ, τη Βιρμανία και την Ινδοκίνα. Διηγήθηκε πώς ψάρευαν μαργαριτάρια στην Κεϊλάνη. Φαίνεται ότι γνώριζε για  τη  Μαδαγασκάρη, αφού περιγράφει τα γιγάντια πουλιά που ζούσαν τότε στο παράξενο αυτό νησί! Ακόμη περιέγράψε την εκστρατεία του μεγάλου Χαν  εναντίον  των νησιών Ζιπάνγκου. όπως λεγόταν η Ιαπωνία εκείνο τον καιρό. Ο κινεζικός στόλος, τελικά ηττήθηκε και οι Ιάπωνες γλίτωσαν την υποδούλωση.
Νοσταλγία;
Ως γνήσιος Ιταλός, ο Μάρκο Πόλο ένιωσε νοσταλγία για την πατρίδα του και αποφάσισε να επιστρέψει στη Βενετία. Πρώτα έπρεπε όμως να πάρει την άδεια από το μεγάλο Χαν - κάτι που δεν ήταν και τόσο απλό. Όμως, η ευκαιρία βρέθηκε, και ο Κουμπλάι Χαν επέτρεψε στον Μάρκο Πόλο να φύγει, αν και είχε προσφέρει πολλές και πολύτιμες
υπηρεσίες στην αυτοκρατορία. Ο Χαν του εμπιστεύτηκε μια νεαρή πριγκίπισσα, την οποία έπρεπε να συνοδέψει μέχρι την Περσία.
Το ταξίδι της επιστροφής
Ο Μάρκο Πόλο και η όμορφη πριγκίπισσα Κοκατσίν πήραν το δρόμο της επιστροφής, με συνοδεία 14 πλοία και πλήρωμα 600 άντρες. Το θαλάσσιο ταξίδι. πάντως, δεν ήταν πιο εύκολο από το χερσαίο. Εδώ δε συνάντησε έρημους και παγωμένες οροσειρές. είχε όμως να αντιμετωπίσει άγριες θάλασσες. αρρώστιες και πειρατές. Ύστερα από τρία χρόνια, έχοντας παραμείνει μόνο με ένα πλοίο και λιγοστούς άντρες, κατάφερε να πάει την Κοκατσίν στην Περσία. Ο γαμπρός όμως είχε ήδη πεθάνει, και η πριγκίπισσα παντρεύτηκε τελικά το γιο του γαμπρού!
Στη φυλακή
Επιστρέφοντας στη Βενετία, ο Μάρκο Πόλο νόμισε ότι θα ηρεμήσει. Πού τέτοια τύχη. όμως. Στον πόλεμο ανάμεσα στη Βενετία και τη Γένοβα, ο Πόλο πιάστηκε αιχμάλωτος και κατέληξε σε μια γενοβέζικη φυλακή.
Όπως όλοι οι φυλακισμένοι, είχε βέβαια πολύ ελεύθερο χρόνο, και αποφάσισε να διηγηθεί τα ταξίδια του στο συγκροτούμενο του Ρουστικέλο.
Το βιβλίο του Μάρκο Πόλο
Το βιβλίο που προέκυψε, το Li Milione έγινε πάρα πολύ δημοφιλές στην Ευρώπη. Λέγεται, μάλιστα, ότι ακόμα και ο Χριστόφορος Κολόμβος το πήρε μαζί του πριν ξεκινήσει το ταξίδι του στην Ινδία. Πολλοί, βέβαια, αμφισβήτησαν όσα έγραφε, μέχρι που οι εξερευνητές του 18ου και 19ου αιώνα επιβεβαίωσαν τις περισσότερες διηγήσεις του, 500 χρόνια αργότερα.


 Κουμπλάϊ Χαν………ο σοφός αυτοκράτωρ 
(1215 – 1294)

Ο Κουμπλάϊ Χαν ήταν ο 5ος Μεγάλος Χαν της Μογγολικής Αυτοκρατορίας (1260-1294) και ιδρυτής της δυναστείας Γιουάν της Κίνας. Ανεδείχθη σε αυτοκράτορα της Κίνας όταν κατέκτησε την Νότια Κίνα που ανήκε στην δυναστεία Σονγκ, κάνοντας το τελευταίο βήμα στις προσπάθειες των Μογγόλων να κυβερνήσουν την αχανή χώρα.

Πριν την εποχή του Τζένγκις Χαν, οι Μογγόλοι ήσαν μια ημιβάρβαρη ομάδα νομαδικών φυλών, η οποία μέχρι τότε ήταν ιστορικά ασήμαντη. Οι πολιτιστικές παραδόσεις τους ήσαν πρωτόγονες και είχαν μικρή εμπειρία στις οικονομικές δραστηριότητες, πλην ορισμένων οργανωμένων αποστολών κυνηγιού και κτηνοτροφίας. Στην πραγματικότητα λίγα χρόνια πριν την γέννηση του Κουμπλάϊ Χαν, οι Μογγόλοι παρέμεναν αναλφάβητοι και δεν έδιδαν μεγάλη σημασία σε αρχές πολιτειακής οργάνωσης και οικοδόμησης του έθνους.

Ο Κουμπλάϊ ήταν ο τέταρτος γιος του Τολούι και εγγονός του Τζένγκις Χαν (1165-1227) ιδρυτή της αυτοκρατορίας των Μογγόλων. Όντας δυνατός, ατρόμητος και έξυπνος ο Κουμπλάϊ ακολουθούσε τον πατέρα του στις μάχες και σε ηλικία 12 ετών ήταν ένας έμπειρος ιππέας και η φήμη του ως πολεμιστή μεγάλωνε με την πάροδο του χρόνου. Ήταν 17 ετών όταν πέθανε ο πατέρας του, αλλά μέχρι τότε δεν είχε αρχίσει να παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη και επέκταση της Μογγολικής αυτοκρατορίας μέχρι το 1251, σε ηλικία περίπου 35 ετών. Εκείνη τη χρονιά, ο αδελφός του Μόνγκε έγινε Μεγάλος Χαν και στον Κουμπλάϊ δόθηκε ο έλεγχος των Κινεζικών εδαφών στο ανατολικό τμήμα της αυτοκρατορίας.



Το 1257, ο Μόνγκε ηγείται εκστρατείας στην δυτική Κίνα, με αποτέλεσμα τον Αύγουστο του 1259 να σκοτωθεί και ο νεότερος αδελφός του Αριγκτζέ να καταστρώνει σχέδια διαδοχής. Το 1264, ο Κουμπλάϊ νικά τον Αριγκτζέ και ανακηρύσσεται Χαν.




Ο Κουμπλάι Χαν, μαθαίνοντας από τα λάθη των προκατόχων του, έγινε ο μακροβιότερος κυβερνών Χαν της Μογγολικής αυτοκρατορίας και ένας από τους πλέον αγαπητούς ηγέτες, τόσο των Μογγόλων όσο και των Κινέζων. Στα απομνημονεύματά του ο Μάρκο Πόλο περιγράφει τον Κουμπλάϊ ως υπόδειγμα παγκόσμιου κυρίαρχου, με κοινές ανθρώπινες αδυναμίες. Όπως αναφέρει, η αγάπη και ο σεβασμός του Κουμπλάϊ στον Κινεζικό τρόπο ζωής τον ανέδειξαν σε λαοφιλή και αγαπητό ηγέτη. Οι ενέργειες του όμως είχαν ως αποτέλεσμα να ατονίσουν τα Μογγολικά συμφέροντα επ’ ωφελεία της Κίνας, ώστε με την κατάρρευση της δυναστείας του Κουμπλάϊ, την τελευταία της Μογγολικής αυτοκρατορίας, οι Μογγόλοι αποχώρησαν και έκτοτε ουδέποτε διαδραμάτισαν κάποιο σημαντικό ιστορικό ρόλο.
Συμπερασματικά ο Κουμπλάϊ υπήρξε ένας διορατικός ηγέτης ο οποίος εξασφάλισε στον λαό του οργάνωση και πολιτισμό, τοποθετώντας τα θεμέλια για την μετέπειτα ιστορική του συνέχεια. Εξάλλου δεν είναι τυχαίο που ως κατακτητής λατρεύτηκε από τους κατακτηθέντες Κινέζους οι οποίοι τον ανέδειξαν σε ιδρυτή του κράτους τους.



Το μουσικό θέμα της σειράς "Μάρκο Πόλο" του Netflix





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.