Ετικέτες

Πέμπτη 19 Μαΐου 2016

κεφάλαιο 41


Τα κράτη της Βόρειας Αμερικής



πολιτικός χάρτης







Ο Καναδάς είναι το μεγαλύτερο σε έκταση κράτος της Βόρειας Αμερικής (9.984.670 τετρ. χμ.) και το δεύτερο μεγαλύτερο του κόσμου μετά τη Ρωσία. Βρέχεται ανατολικά από τον Ατλαντικό ωκεανό και δυτικά από τον Ειρηνικό ωκεανό. Προς τα νότια συνορεύει με τις ΗΠΑ και βορειοδυτικά με την Αλάσκα των ΗΠΑ, ενώ εκτείνεται στον Αρκτικό ωκεανό μέχρι το Βόρειο Πόλο. Παρά τη μεγάλη του έκταση έχει σχετικά μικρό πληθυσμό, 33.5373.000 κατοίκους, επειδή είναι αραιοκατοικημένος. Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού του είναι συγκεντρωμένο στην περιοχή των Μεγάλων Λιμνών και του ποταμού Αγίου Λαυρεντίου, στα σύνορα με τις ΗΠΑ.
Παρουσιάζει μεγάλη οικονομική, βιομηχανική και αγροτική ανάπτυξη και ανήκει στις πλουσιότερες χώρες του κόσμου. Έχει πρωτεύουσα την Οττάβα. Άλλες μεγάλες πόλεις είναι το Μόντρεαλ, το Τορόντο και το Κεμπέκ. Νομισματική μονάδα είναι το δολάριο του Καναδά.






 Το κράτος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής είναι το τρίτο μεγαλύτερο σε έκταση στον κόσμο και δεύτερο στη Βόρεια Αμερική με έκταση 9.629.091 τετρ. χμ. Έχει πληθυσμό 311.630.000 κατοίκους. Αποτελείται από πενήντα μεγάλες περιοχές με δική τους τοπική κυβέρνηση, που αποκαλούνται πολιτείες. Όλες οι πολιτείες μαζί αποτελούν την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Η κεντρική κυβέρνηση διοικείται από τον πρόεδρο και το Κογκρέσο που εκλέγονται απευθείας από το λαό. Η κεντρική κυβέρνηση έχει την ευθύνη για θέματα εξωτερικής πολιτικής, άμυνας και οικονομικής πολιτικής. Οι 48 πολιτείες είναι συνεχόμενες στην κεντρική βόρεια Αμερική, εκτός από την Αλάσκα που βρίσκεται βορειότερα του Καναδά και της Χαβάης που είναι ένα αρχιπέλαγος στον Ειρηνικό ωκεανό. Η χώρα επίσης κατέχει αρκετά εδάφη στον Ειρηνικό ωκεανό και στην Καραϊβική θάλασσα.
Πρωτεύουσα των ΗΠΑ είναι η Ουάσιγκτον, όπου έχει την έδρα της η ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Στις ΗΠΑ υπάρχουν πολλές μεγαλουπόλεις με πληθυσμό αρκετών εκατομμυρίων. Οι μεγαλύτερες είναι η Νέα Υόρκη στα ανατολικά και το Λος Άντζελες στα δυτικά. Νομισματική μονάδα είναι το δολάριο των ΗΠΑ.



οι μεγαλύτερες πόλεις των ΗΠΑ









 Το Μεξικό είναι η τρίτη μεγαλύτερη χώρα της Βόρειας Αμερικής. Βρίσκεται στην Κεντρική Αμερική και είναι τμήμα μιας χερσονήσου που συνδέει τη Βόρεια με τη Νότια Αμερική. Είναι κατά κύριο λόγο ορεινή χώρα και επειδή βρίσκεται σε μικρό γεωγραφικό πλάτος, αρκετά ζεστή. Έχει έκταση 1.964.375 τετρ. χμ. και πληθυσμό 112.322.000 κατοίκους. Ανατολικά βρέχεται από τον Ατλαντικό ωκεανό και δυτικά από τον Ειρηνικό. Βόρεια συνορεύει με τις ΗΠΑ και νότια με τη Γουατεμάλα και την Βρετανική Ονδούρα. 
Πρωτεύουσά του είναι η πόλη του Μεξικού. Άλλες μεγάλες πόλεις είναι η Γουαδαλαχάρα, το Μοντερρέι, το Ακαπούλκο, το Μεξικάλι, κλπ. Επίσημη γλώσσα είναι η ισπανική, ενώ το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού ασπάζεται το χριστιανικό ρωμαιοκαθολικό δόγμα. Νομισματική μονάδα είναι το πέσο.  Η χώρα διαιρείται σε 31 ομόσπονδες πολιτείες και μία  ομοσπονδιακή περιοχή.
Το Μεξικό έχει πολλή μεγάλη ιστορία. Πριν την άφιξη των Ευρωπαίων, υπήρχαν τα πολιτιστικά κέντρα των Τολτέκων στο βορρά και των Μάγια στο νότο. Αργότερα εμφανίστηκαν οι Αζτέκοι στο βορρά, που ανήκαν στην ίδια φυλή με τους Τολτέκους. Όλοι οι παραπάνω λαοί ανέπτυξαν μεγάλο πολιτισμό, μνημεία του οποίου σώζονται σήμερα στο Μεξικό. Το 1519 αποβιβάστηκε στο Μεξικό ο Ισπανός κατακτητής Κορτέζ, ο οποίος κατέκτησε το Μεξικό για λογαριασμό της Ισπανίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.