Ετικέτες

Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2020

 

Για να ξεκινήσουμε όμορφα τη μέρα μας!



Γλώσσα


Προτάσεις

  • Αποτελεσματικές ή συμπερασματικές
δευτερεύουσες προτάσεις που φανερώνουν το συμπέρασμα ή το αποτέλεσμα της πρότασης από την οποία εξαρτώνται. Εισάγονται με τους συνδέσμους ώστε, που, ώστε να, ή τη φράση με αποτέλεσμα να .

  • Τελικές 
δευτερεύουσες προτάσεις που φανερώνουν σκοπό. Εισάγονται με το για + το μόριο της υποτακτικής να ή μόνο με το να  και έχουν άρνηση μη. Εκφέρονται με υποτακτική και μερικές φορές με οριστική παρατατικού.

Π.χ. Μακάρι να ερχόσουν να παίζαμε!

Με πήρε τηλέφωνο, για να βεβαιωθεί ότι είμαι σπίτι.


  • βουλητικές
δευτερεύουσες προτάσεις που εκφράζουν επιθυμία, σχεδιασμό ή ευχή. Είναι αντικείμενα ρημάτων όπως: θέλω, μπορώ, εύχομαι, αναγκάζομαι, σκοπεύω κ.ά. Επίσης είναι υποκείμενα απρόσωπων εκφράσεων και ρημάτων όπως: πρέπει, χρειάζεται, απαγορεύεται, είναι ανάγκη, είναι αδύνατον κ.ά. Είναι πάντα σε υποτακτική γι' αυτό ξεκινούν με το μόριο να.

ΠΡΟΣΟΧΗ! Δεν πρέπει να μπερδεύουμε τις τελικές που εισάγονται με το να με τις βουλητικές που εισάγονται με το να.

Το να που εισάγει βουλητική πρόταση δεν μπορεί να αντικατασταθεί με το για να, ενώ αντίθετα το να μιας τελικής μπορεί να αντικατασταθεί με το για να.

Π.χ. Θέλω να φύγω (βουλητική πρόταση αντικείμενο στο ρήμα θέλω, όμως το να δεν μπορεί να αντικατασταθεί με το για να.

Ήρθα να παίξουμε (τελική πρόταση για να παίξουμε)





Λεξιλόγιο της ενότητας

λεξιλόγιοδιατροφή, λαιμαργία, φάλαινα - φαλαινοθήρας, συνταγή, μαγειρική, υλικά, εκτέλεση, παραδοσιακές γεύσεις, γιορτινό, αρχαιότητα, διαφήμιση, εφημερίδα, τηλεόραση, περιοδικά, ραδιόφωνο, υγιεινή μεσογειακή διατροφή, ποιότητα, ποικιλία, πεπτικό σύστημα, συνθηματική φράση, σλόγκαν, γαλακτοκομικά, αλλαντικά, παχυσαρκία, σωματική ανάπτυξη, ελαιόλαδο, νηστικός, δίαιτα, νηστίσιμος.


Να διαβάσεις από τη Γραμματική:






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.