21 Μαρτίου Παγκόσμια μέρα ποίησης
Η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης εορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου. Η αρχική έμπνευσή της ανήκει στον Έλληνα ποιητή Μιχαήλ Μήτρα, ο οποίος το φθινόπωρο του 1997 πρότεινε στην Εταιρεία Συγγραφέων να υιοθετηθεί ο εορτασμός της ποίησης στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες χώρες, και να οριστεί συγκεκριμένη μέρα γι' αυτό.
Η εισήγησή του έφτασε με επιστολή στα χέρια του ποιητή και μελετητή της ποίησης Κώστα Στεργιόπουλου, προέδρου τότε της Εταιρείας Συγγραφέων. Η ποιήτρια Λύντια Στεφάνου πρότεινε ως ημέρα εορτασμού την 21η Μαρτίου, την ημέρα της εαρινής ισημερίας, που συνδυάζει το φως από τη μία και το σκοτάδι από την άλλη, όπως η ποίηση, που συνδυάζει το φωτεινό της πρόσωπο της αισιοδοξίας με το σκοτεινό πρόσωπο του πένθους.
Την επόμενη χρονιά ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός, πρέσβης της Ελλάδας στην UNESCO, εισηγήθηκε στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του οργανισμού η 21η Μαρτίου να ανακηρυχθεί Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, όπως η 21η Ιουνίου είναι Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής.
Τον Οκτώβριο του 1999, στη Γενική Διάσκεψη της UNESCO στο Παρίσι, η 21η Μαρτίου ανακηρύχθηκε Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης. Το σκεπτικό της απόφασης μεταξύ των άλλων ανέφερε: «Η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης θα ενισχύσει την εικόνα της ποίησης στα ΜΜΕ, ούτως ώστε η ποίηση να μην θεωρείται πλέον άχρηστη τέχνη, αλλά μια τέχνη που βοηθά την κοινωνία να βρει και να ισχυροποιήσει την ταυτότητά της».
Πηγή: https://www.sansimera.gr/worldays/8
Μ. Αναγνωστάκης
Στο παιδί μου…
Στο παιδί μου δεν άρεσαν ποτέ τα παραμύθια Και του μιλούσανε για Δράκους και για το πιστό σκυλίΓια τα ταξίδια της Πεντάμορφης και για τον άγριο λύκο Μα στο παιδί δεν άρεσαν ποτέ τα παραμύθια 5Τώρα, τα βράδια, κάθομαι και του μιλώΛέω το σκύλο σκύλο, το λύκο λύκο, το σκοτάδι σκοτάδι,Του δείχνω με το χέρι τους κακούς, του μαθαίνωΟνόματα σαν προσευχές, του τραγουδώ τους νεκρούς μας. Α, φτάνει πια! Πρέπει να λέμε την αλήθεια στα παιδιά. Ποιος μπορεί να είναι ο"πατέρας"Ποιος μπορεί να είναι το "παιδί";Πώς ορίζεται η "αλήθεια" και ποια είναι η αξία της;Ποια παραμύθια αναφέρονται και ποια η σημασία τους; Ποια τα ρήματα του ποιήματος; Τι παρατηρείτε σε σχέση με τα πρόσωπα; Πώς να κρυφτείς από τα παιδιά Δ. Σαββόπουλος Γ. Σεφέρης Άρνηση Στο περιγιάλι το κρυφόκι άσπρο σαν περιστέριδιψάσαμε το μεσημέρι·μα το νερό γλυφό. 5Πάνω στην άμμο την ξανθήγράψαμε τ’ όνομά της·ωραία που φύσηξεν ο μπάτηςκαι σβήστηκε η γραφή. Με τί καρδιά, με τί πνοή,10τί πόθους και τί πάθοςπήραμε τη ζωή μας· λάθος!κι αλλάξαμε ζωή. ΠΗΓΗ: https://www.greek-language.gr/digitalResources/literature/ Διαβάζουμε ξανά το ποίημα. Τι παρατηρούμε; Στο περιγιάλι το κρυφόκι άσπρο σαν περιστέριδιψάσαμε το μεσημέρι·μα το νερό γλυφό. 5Πάνω στην άμμο την ξανθήγράψαμε τ’ όνομά της·ωραία που φύσηξεν ο μπάτηςκαι σβήστηκε η γραφή. Με τί καρδιά, με τί πνοή,10τί πόθους και τί πάθοςπήραμε τη ζωή μας λάθος!κι αλλάξαμε ζωή. Η απονομή του βραβείου Νόμπελ στον ποιητή το 1963
Η κηδεία του Γ. Σεφέρη , στις 22 Σεπτεμβρίου 1971 δεν εξελίχθηκε μόνο σε λαϊκό προσκύνημα, αλλά σε διαδήλωση εναντίον της δικτατορίας με πλήθος νέων να κατακλύζουν την Αθήνα. Το ανθρώπινο ποτάμι θα εξελιχθεί σε μία από τις μεγαλύτερες αντιδικτατορικές πορείες. Στη νεκρώσιμη πομπή προς το πρώτο νεκροταφείο μπροστά στην Πύλη του Αδριανού, το πλήθος σταματά την κυκλοφορία και αρχίζει να τραγουδά το (απαγορευμένο) τραγούδι του Μίκη Θεοδωράκη, σε στίχους Σεφέρη, από το ποίημά του «Άρνηση», «Στο περιγιάλι το κρυφό».
ΠΗΓΗ: https://www.kathimerini.gr Χόρχε Λουίς Μπόρχες «Ποίημα στους φίλους» Δεν μπορώ να σου δώσω λύσεις Δεν μπορώ ν’ αλλάξω Δεν μπορώ να αποτρέψω τα παραπατήματα σου. Οι χαρές σου, οι θρίαμβοι και οι επιτυχίες σου Δεν μπορώ να περιορίσω μέσα σε όρια Δεν μπορώ να αποτρέψω τις οδύνες σου Δεν μπορώ να σου πω ποιος είσαι Αυτές τις μέρες σκεφτόμουν Δεν ήσουν πρώτος Να κοιμάσαι ευτυχισμένος. Ας βελτιώσουμε τις σχέσεις με τους άλλους. Να αρπάζουμε τις ευκαιρίες. Πάντως δεν έχω την αξίωση να είμαι Μου αρκεί που με θέλεις για φίλο.
(Χόρχε Λουίς Μπόρχες, Ποιήματα, μτφρ. Δ. Καλομοίρης , Ελληνικά Γράμματα, 1995) Τι μπορούν να κάνουν οι φίλοι; Τι δεν μπορούν να κάνουν οι φίλοι; Η φιλία στην ποίηση και τη ζωγραφική ΚΛΙΚ ΠΗΓΗ: https://homouniversalisgr.blogspot.com
Τα καλλιγραφήματα είναι ποιήματα που είναι γραμμένα με τέτοιο τρόπο, ώστε οι στίχοι να σχηματίζουν μια συγκεκριμένη εικόνα. Ο Γάλλος ποιητής Γκιγιώμ Απολλιναίρ (1880- 1918) έγραψε μια ποιητική συλλογή με τίτλο «Καλλιγράμματα». Τα ποιήματα της συλλογής του είχαν το σχήμα του θέματος των στίχων. Με παρόμοιο τρόπο ο Γιώργος Σεφέρης έγραψε σχηματικά ποιήματα, τα ιδεογράμματα, έχοντας σαφείς επιρροές από τον Απολιναίρ. Τα άγνωστα σε πολλούς ιδεογράμματα του Γιώργου Σεφέρη είναι έξι και δημιουργήθηκαν στα πρώτα χρόνια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Μπορείτε κι εσείς με τη σειρά σας να γίνετε δημιουργοί και να μετατρέψετε ένα από τα παραπάνω ποιήματα σε καλλιγραφήματα. Μπορείτε να
το φτιάξετε σε ένα χαρτί ή στον ηλεκτρονικό υπολογιστή. Αν επισκεφτείτε τη σελίδα http://www.imagechef.com μπορείτε να φτιάξατε ένα "μωσαϊκό" από λέξεις. |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.