Ετικέτες

Τετάρτη 17 Μαρτίου 2021

Γεωγραφία κεφάλαιο 24
Η θέση της Ευρώπης
Γνωρίζουμε τη θέση της στον κόσμο - όρια με άλλες ηπείρους

-Ευρασία

Ευρασία είναι η μάζα γης που συντίθεται από τις  ηπείρους της Ευρώπης και της  Ασίας.
 
-Ελλήσποντος

Ο Ελλήσποντος, γνωστός και ως Δαρδανέλλια, είναι ένας στενός, φυσικός και διεθνώς σημαντικός πορθμός που βρίσκεται στη βορειοδυτική Τουρκία και αποτελεί μέρος του ηπειρωτικού συνόρου μεταξύ της Ευρώπης και της Ασίας και διαχωρίζει την ασιατική από την ευρωπαϊκή Τουρκία.



Ο Ελλήσποντος ονομάστηκε έτσι από την Έλλη, θυγατέρα του βασιλιά του Ορχομενού Αθάμαντα. Καθώς ο Φρίξος και η Έλλη ταξίδευαν στη πλάτη του χρυσόμαλλου κριαριού, η Έλλη ζαλίστηκε και έπεσε στη θάλασσα και πνίγηκε. Ο Όμηρος στην Ιλιάδα (Β' 845) αναφέρει για τον Ελλήσποντο, ότι τον πέρασαν οι σύμμαχοι των Τρώων Θράκες.Η αρχαία πόλη της Τροίας βρισκόταν κοντά στη νότια είσοδο του στενού και η ασιατική ακτή του ήταν το πεδίο του Τρωικού πολέμου. Τέτοιοι αρχαίοι μύθοι, όπως η Αργοναυτική Εκστρατεία και ο Τρωικός Πόλεμος, υποδηλώνουν μάλλον πως πολλοί θαλασσοπόροι της αρχαιότητας έχουν αναζητήσει τον φυσικό πλούτο στις περιοχές του Πόντου.Ο Περσικός στρατός του Ξέρξη και αργότερα ο μακεδονικός στρατός του Μεγάλου Αλεξάνδρου διέσχισαν τα Δαρδανέλια σε αντίθετες κατευθύνσεις για να εισβάλλουν ο μεν πρώτος στην Ελλάδα, ο δε δεύτερος στην Περσία το 334 π.Χ. αντιστοίχως.

ΠΗΓΗ: https://el.wikipedia.org/
ΠΗΓΗ: http://paidio.blogspot.com/
-Γιβραλτάρ

Το Γιβραλτάρ  είναι μια μικρή βραχώδης χερσόνησος έκτασης στο νότιο μέρος της Ιβηρικής Χερσονήσου




ΠΗΓΗ: https://schoolpress.sch.gr/


Αποτελεί έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου. Στο στενό του Γιβραλτάρ ενώνονται η Μεσόγειος Θάλασσα με τον Ατλαντικό Ωκεανό. Έχει πληθυσμό 28.034 κατοίκους.
Σύμφωνα με τους αρχαίους Έλληνες οι Ηράκλειες στήλες (το σημερινό Γιβραλτάρ) ήταν δύο στύλοι που είχε τοποθετήσει ο Ηρακλής όταν πήγε τα μήλα των εσπερίδων στον Ευρυσθέα και θεωρούνταν ήταν η άκρη του κόσμου
Εικάζεται ότι οι στύλοι ήταν φάροι που προειδοποιούσαν τα πλοία για το σημείο από το οποίο έπρεπε να περάσουν. Οι φάροι αυτοί λειτουργούσαν και ως φρυκτωρίες*. Τις στήλες αυτές τις έστησε ο Ηρακλής στις δύο κωμοπόλεις που έχτισε ο ίδιος ο Ηρακλής στις δύο αντικριστές ακτές του σημερινού Γιβραλτάρ. Η μία ήταν στη Άβυλαστην πλευρά της Αφρικής, και η άλλη στα Γήδειρα στην πλευρά της Ευρώπης

ΠΗΓΗ: https://el.wikipedia.org/

φρυκτωρίες*























Κάντε κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο για να μάθετε τα όρια της Ευρώπης. Μπορείτε να σχεδιάσετε τα όρια πάνω στο χάρτη!




ΠΗΓΗ: https://europa.eu/learning-corner/learning-materials_el?age_group%5B0%5D=82


Ο μύθος για την αρπαγή της Ευρώπης








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.