Ετικέτες

Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2015








Το  κείμενο χρονολογείται γύρω στα 1855 και αποτελεί την απάντηση του Σιάτλ, αρχηγού μιας φυλής Ινδιάνων, στον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής Φραγκλίνο Πηρς, ο οποίος ζήτησε από τους Ινδιάνους να πουλήσουν τη γη τους στην αμερικανική κυβέρνηση. Η πρόταση αυτής της αγοραπωλησίας ήταν εντελώς ξένη στις αντιλήψεις και στον τρόπο ζωής των Ινδιάνων, ο δεσμός των οποίων με τη φύση είναι ιερός και αδιάσπαστος, όπως η αδερφική αγάπη. Ο Σιάτλ εκφράζει με περηφάνια και σεβασμό στην παράδοση τον τρόπο σκέψης της φυλής του, ο οποίος διαφέρει πλήρως από τις υλικές αξίες και τον κατακτητικό πολιτισμό των λευκών. Οι σκέψεις που διατυπώνει ο Σιάτλ απέχουν από εμάς ενάμιση σχεδόν αιώνα, είναι όμως εξαιρετικά επίκαιρες στην εποχή μας, τώρα που όλοι πλέον βιώνουμε τις ολέθριες συνέπειες από την υπερβολική εκμετάλλευση των φυσικών πόρων, τη μόλυνση του περιβάλλοντος και τη διαρκώς επεκτεινόμενη οικολογική καταστροφή του πλανήτη μας.



ΟΙ  ΛΑΠΩΝΕΣ
Οι Λάπωνες ζουν στο βόρειο άκρο της Σκανδιναβικής χερσονήσου.
 
Σκανδιναβική χερσόνησος
Χαρακτηριστικά
Έχουν ανάστημα κοντό(από 1,20-1.50),δέρμα κίτρινο προς μελαχρινό, πρόσωπο πλατύ, κρανίο βραχυκέφαλο και μαλλιά σκούρα.
Λάπωνας κτηνοτρόφος
Κατοικίες και ενδυμασία
Η περιοχή που ζουν έχει πολικό κρύο και ντύνονται με δέρματα ταράνδου.
Οι πρόχειρες καλύβες τους(όταν μετακινούνται) έχουν σχήμα κώνου, που τις φτιάχνουν από λεπτούς πασσάλους, που ενώνονται στην κορυφή και σκεπάζονται με δερματα ταράνδων.
    Σκηνές και Τάρανδοι!!!    
                    
 Όσοι μένουν μόνιμα κάπου, φτιάχνουν ξύλινα σπίτια και τα σκεπάζουν με φλούδες δέντρων, με κλαδιά και λάσπη.
 
Ασχολίες
Ασχολούνται με το κυνήγι και το ψάρεμα.
Πώς μετακινούνται  Για μεταφορικό μέσο χρησιμοποιούν το έλκηθρο, το οποίο, εκτός από τα σκυλιά, το σέρνουν και οι τάρανδοι. Οι τάρανδοι είναι για τους Λάπωνες πολύτιμα ζώα, γιατί απ' αυτούς παίρνουν το κρέας τους και το δέρμα.
  
   Τα έλκηθρα και ο Άγιος Βασίλης
Τρόπος ζωής και ασχολίες
 Ένα μέρος των Λαπώνων έχει εγκαταλείψει τη νομαδική ζωή και απορροφάται σιγά-σιγά από τον πληθυσμό του κράτους που ανήκει.


                                                                    Πολικό  Σέλας





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.