Μικρές Αγγελίες
Ο δρόμοι έχουν τη δική τους ιστορία ....
Τέσσερις δρόμοι αποτελούν το τετράγωνο που βρίσκεται το σχολείο μας!
Πώς πήραν τα ονόματά τους;
Μητροπόλεως:
Μητρόπολη Θεσσαλονίκης είναι ο ναός του Αγ. Γρηγορίου Παλαμά
Αγ. Σοφίας:
Η Αγία Σοφία, ή επίσημα ο Ναός της του Θεού Σοφίας, είναι ένας από τους παλαιότερους και σπουδαιότερους χριστιανικούς ναούς της πόλης και χτίστηκε κατά τα μέσα του 7ου αι.
Βογατσικού:
Κάπου εκεί στο ΝΑ άκρο του νομού Καστοριάς, κοντά στα όρια με το νομό Κοζάνης και σε υψόμετρο 777μ. βρίσκεται το Βογατσικό.
«Εις τας 10 π.μ., η πυκνή ομίχλη, η οποία τα πάντα εκάλυπτε, διελύθη. Και τότε, το πρώτον, είδα το Βογατσικόν, το οποίον είναι κτισμένον εις τους πόδας του αποτόμου όρους, όπου ευρισκόμεθα.
Η πόλις, αυτή καθ’ εαυτήν, είναι νόστιμη και συμπαθητική. Ακόμη, περισσότερον την ηγάπησα, αναλογιζόμενος, ότι, εξ αυτής κατάγεται η οικογένεια, την οποίαν εις αυτόν τον κόσμον, υπέρ παν άλλο, λατρεύω.»
Με το ψευδώνυμο Γάβρος, το Βογατσικό, είναι ένα από κέντρα του Μακεδονικού Αγώνα. Πάντοτε παρόν σε κάθε στιγμή του άνισου και διμέτωπου Αγώνα, πρόσφερε οπλαρχηγούς, ένοπλα αντάρτικα σώματα, πληροφοριοδότες, αγγελιοφόρους. Και την προσφορά του αυτή στον Εθνικό Αγώνα την πλήρωσε, όταν διαρκούντος του νικηφόρου Α’ Βαλκανικού Πολέμου (1912), οπισθοχωρούντα ένοπλα τουρκικά τμήματα πυρπόλησαν το Βογατσικό καταστρέφοντάς το ολοσχερώς!
Το Βογατσικό δεν απετέλεσε εξαίρεση στη τάση φυγής των κατοίκων του και αναζήτησης καλύτερης τύχης στα μεγαλύτερα αστικά κέντρα. Η Θεσσαλονίκη είναι ένας από του τόπους υποδοχής πολλών Βογατσιωτών. Στην πόλη αυτή διακρίθηκαν τόσο άνθρωποι του καθημερινού μόχθου που αναδείχτηκαν με την εργατικότητά τους, όσο και άνθρωποι του εμπορίου, των επιστημών και των γραμμάτων.
Προξένου Λάμπρου Κορομηλά:
Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στη Θεσσαλονίκη, όπου έδρασε εκεί μέχρι το καλοκαίρι του 1907, όταν επίμονα ζητήθηκε η ανάκλησή του, τόσο από τον ίδιο τον Σουλτάνο όσο και από τις Μεγάλες Δυνάμεις.
Παράλληλη της Προξένου Κορομηλά είναι η
Λεωφόρος Νίκης:
Καλά. Λείπει το υποκείμενο εγώ (Λείπει και το υποκείμενο εγώ και το ρήμα είμαι)
Εσύ; Λείπει το ρήμα τι κάνεις
- Πού νομίζετε ότι χρησιμοποιούμε περισσότερο ελλειπτικές προτάσεις (προφορικό ή γραπτό) και γιατί;
Τα αρκτικόλεξα γράφονται με κεφαλαία γράμματα και χωρίς τελεία ανάμεσά τους, εκτός αν μια λέξη αποδίδεται με δύο γράμματα στο αρκτικόλεξο.
ΟΗΕ (Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών)
ΕΛ.ΤΑ. (Ελληνικά Ταχυδρομεία)
Στις συντομογραφίες είτε παραλείπονται κάποια γράμματα από τη μέση της λέξης, και τότε διατηρούνται εκτός από το αρχικό και το τελικό της γράμμα και μερικά άλλα από τη μέση, σύμφωνα κυρίως (π.χ. Δίδα, δηλαδή δεσποινίδα), είτε παραλείπεται το τελευταίο μέρος της (π.χ. βλ., δηλαδή βλέπε) - στην περίπτωση αυτή συνήθως η λέξη κόβεται σε σύμφωνο.
α) Τα αριθμητικά ουσιαστικά είναι περιληπτικά ουσιαστικά που φανερώνουν ένα πλήθος ανθρώπων, ζώων, πραγμάτων. Έχουν καταλήξεις –άδα και –αριά. Π.χ. β) Τα επίθετα που φανερώνουν αριθμούς λέγονται αριθμητικά. Τα αριθμητικά επίθετα ανάλογα με τη σημασία τους χωρίζονται σε απόλυτα (π.χ. ένα), τακτικά ( π.χ. δεύτερος), πολλαπλασιαστικά (π.χ. τριπλός), και αναλογικά (π.χ. τριπλάσιος) αριθμητικά. και από τη γραμματική σου: Λεξιλόγιο της ενότητας:
ανακαινίζω -ομαι : επισκευάζω ή και τροποποιώ κάτι που έχει παλιώσει, που έχει υποστεί φθορές ή καταστροφές, για να το κάνω σαν καινούριο ή και για να το κάνω πιο λειτουργικό: Aνακαινίστηκαν πολλά ερειπωμένα αρχοντικά. Aποφάσισα να ανακαινίσω το διαμέρισμά μου.
Εντοιχίζω αναμνηστική πλάκα. || κατασκευάζω ή τοποθετώ κάτι μεταξύ τοίχων ή σε χώρο που περικλείνεται από τοίχους έτσι, ώστε να αποτελεί με αυτούς μια συνεχόμενη και μόνιμη κατασκευή: Εντοιχίζω οικιακή συσκευή. Εντοιχισμένη ντουλάπα. Εντοιχισμένες οικιακές συσκευές ΠΡΟΣΟΧΗ: διαφορετικό είναι το αρχ. ἐντειχίζω που σημαίνει `περιβάλλω με τείχος΄
από κάθε φθορά: Διατηρητέο μνημείο. Ολόκληρη περιοχή της πόλης χαρακτηρίστηκε διατηρητέα. Tα διατηρητέα της Θεσσαλονίκης. παρατήρηση = 1. το προσεκτικό, το εξακολουθητικό κοίταγμα, η εξέταση, η παρακολούθηση. 2α. επισήμανση, διαπίστωση, κρίση ή σχόλιο για κάποιο θέμα. 2β. κρίση, σχόλιο που εκφράζει μια διαφορετική, αντίθετη γνώμη, μιαν αντίρρηση. 3. επίπληξη. επιτήρηση = η ενέργεια ή το αποτέλεσμα του επιτηρώ. διατήρηση = διάσωση από φθορά. συντήρηση = 1. προφύλαξη ενός πράγματος σε καλή κατάσταση με συνεχή έλεγχο, με εφαρμογή προστατευτικών μεθόδων και με επισκευή, όταν και όπου είναι αναγκαία. 2. η διατήρηση στη ζωή.
ανάμεσα σε δύο ή σε περισσότερα άτομα: Οικογενειακές / θρησκευτικές / γλωσσικές διενέξεις. Έδωσαν τέλος στη διένεξή τους.
ένοικος - ενοικιάζεται (υποκείμενο αυτός -ή -ό) ενοίκιο
Ιστορία Ενότητα Β Κεφάλαιο 1 Η κατάκτηση της ελληνικής χερσονήσου Παρουσίαση από τον Γιάννη Σουδία |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.